Міжнародний круглий стіл: "Шляхи і перспективи врегулювання конфлікту на Донбасі"

17 травня 2019

Медіа

16 травня 2019р. Разумков Центр провів міжнародний круглий стіл на тему: «Шляхи і перспективи врегулювання конфлікту на Донбасі (пропозиції для нової влади)».

У заході взяли участь представники владних інституцій, науковці, українські та іноземні експерти, а також представники зарубіжних посольств і міжнародних організацій. Серед учасників події були колишній посол США в Україні Джон Гербст та Александр Хуг, заступник керівника місії ОБСЄ на Донбасі. Говорили про залежність санкцій проти Росії як країни-агресора від Мінських угод та нові можливості у посиленні тиску на Росію. Керівник проекту Михайло Пашков наголосив, що радикальних змін чекати найближчим часом не доводиться. Головним чинником у вирішенні воєнного конфлікту на Донбасі є формування власного порядку денного для України і про можливість переговорів з агресором лише за умови участі міжнародних посередників, застосування нових санкцій та одночасного зміцнення обороноздатності.

У рамках проекту презентовано аналітичну публікацію, підготовлену групою експертів за підтримки МЗС Нідерландів. Основні напрямки дослідження такі:

  • Україна після президентських виборів: позиціювання на російському напрямі;
  • нова влада в Україні: вікно можливостей для врегулювання донбаського конфлікту або збереження статус-кво;
  • ситуація на Донбасі в контексті геополітичної динаміки;
  • миротворча місія на Донбасі: шанси і перспективи;
  • як діяти новій українській владі у внутрішній і міжнародній сферах для врегулювання (мінімізації негативних наслідків) конфлікту на Сході України.