Міжнародна конференція "Урядування в секторі безпеки: виробництво, продаж і закупівля озброєнь"

31 січня 2017

Медіа

Друга частина конференсії на нашому каналі youtube

1–2 лютого 2017р. відбулася Міжнародна конференція “Урядування в секторі безпеки: виробництво, продаж і закупівля озброєнь”, організована Центром Разумкова спільно з Женевським центром демократичного контролю над збройними силами (DCAF), українським Центром досліджень армії, конверсії і роззброєння (ЦДАКР) та за фінансової підтримки Королівства Нідерландів.

У роботі конференції взяли участь представники Верховної Ради, Адміністрації Президента, Секретаріату Кабінету Міністрів, Апарату РНБО, Державної служби експортного контролю України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Міністерства внутрішніх справ, Адміністрації Державної прикордонної служби, Служби безпеки України, Міністерства оборони, Генерального штабу ЗСУ, Національної академії наук, Національного інституту стратегічних досліджень, Головної військової прокуратури, ДК "Укроборонпром", Руху сприяння територіальній обороні України, недержавні вітчизняні та зарубіжні експерти, дипломати, представники міжнародних організацій.

У першій сесійний день учасникам конференції були представлені доповіді вітчизняних та іноземних експертів, представників урядових і неурядових структур з питань стану та напрямів реформування системи управління у сферах розробки, виробництва, закупівлі та експорту озброєнь. У виступах були висвітлені досягнення, проблеми, бачення перспектив розвитку оборонної промисловості, експортно-імпортної, інноваційно-інвестиційної політики, найкращі практики демократичного контролю в цих сферах.

На початку другого дня конференції увазі учасників була представлена презентація чергового, шістнадцятого україномовного видання Щорічника СІПРІ 2015, в якому містяться корисні статистичні дані та аналіз подій у 2014р. у сферах міжнародної безпеки, військових витрат, виробництва та поставок озброєнь, ядерної безпеки, контролю над озброєннями.

Під час роботи першої Робочої групи відбулося плідне обговорення альтернативних підходів до реформування системи державного управління оборонною промисловістю, систем тилового та технічного забезпечення Збройних Сил, підвищення ефективності державно-приватного партнерства у сфері управління, виробництва, закупівлі озброєнь.

Діяльність другої Робочої групи була присвячена участі парламенту, громадських організацій і ЗМІ в контролі над формуванням і реалізацією військово-технічної політики в Україні, їх ролі в підвищенні ефективності та відповідальності влади, в забезпеченні якості оборонної продукції та якнайповнішому задоволення потреб оборони.

Конструктивні обговорення в робочих групах сприяли формуванню пакету зауважень і пропозиції з питань структури та повноважень системи врядування в оборонній промисловості, підвищення ролі державно-приватного партнерства, напрямів діяльності та реформування підприємств галузі, шляхів підвищення результативності контролю з боку парламенту, громадських організацій, ЗМІ.

За результатами конференції Центр Разумкова та Центр армії, конверсії і роззброєння видадуть узагальненні матеріали, що можуть стати у пригоді органам державної влади, незалежним експертам, громадськості, іноземним партнерам України.

Завантажити pdf