Зниження енергоємності ВВП та заміщення споживання антрацитової групи вугілля дозволять знизити залежність від поставок енергії з Росії

19 жовтня 2018

Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова вважає, що суттєво знизити залежність України від Росії в частині поставок енергії можливо за рахунок масштабного зниження енергоємності ВВП, заміщення споживання антрацитової групи вугілля та диверсифікації поставок ядерного палива.

Таку думку висловив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко під час презентації дослідження «Роль і місце української енергетики у світових енергетичних процесах» в Інституті європейської політики.

"Україна вже майже 3 роки не купує російський газ. Цьому допомагають поставки з країн ЄС. Також, суттєво знижується залежність від поставок ядерного палива", — зазначив Володимир Омельченко.

На думку експерта цьому контексті, головну роль відіграють економічні зв’язки між компанією «Енергоатом» та міжнародною компанію «Westinghouse». Велике значення у зниженні енергетичної залежності від РФ відводиться збільшенню видобутку власного вугілля антрацитової групи та зниженню енергоємності ВВП. Нагадаємо, захід проходив 17 жовтня 2018 року в Інституті європейського політики відкритого суспільства (OSEPI), що у м. Брюсель (Бельгія).

Спікерами були Торстен Воллерт, керівник групи з питань енергетики та навколишнього середовища Групи підтримки України в Європейській комісії та Крістіан Егенгофер, керівник програми "Енергія та клімат" Центру дослідження енергетики.

Завантажити презентацію "The Role and Place of Ukrainian Energy"