Збалансований розвиток людського капіталу в Україні: завдання освіти і науки — участь Разумков Центру у Парламентських слуханнях

11 квітня 2019

10 квітня 2019р. провідний експерт соціальних та гендерних програм Центру Разумкова Ольга Пищуліна взяла участь у Парламентських слуханнях «Збалансований розвиток людського капіталу в Україні: завдання освіти і науки», підготовлених Комітетом Верховної Ради з питань науки і освіти.

В заході взяли участь народні депутати, представники Кабінету Міністрів, центральних органів виконавчої влади, обласних державних адміністрацій і обласних рад, Національної академії наук України, національних галузевих академій науки, закладів освіти та наукових установ, роботодавців, громадських освітянських і студентських організацій.

З трибуни Парламентських слухань Ольга Пищуліна виклала погляд на реформування освітньої галузі і розвиток людського потенціалу країни, зокрема про необхідність застосування збалансованого підходу, переосмислення освітніх підходів зокрема необхідності переорієнтування розвитку освіти в бік більш широкого розвитку професійної та технічної освіти, яка має стати запорукою економічного зростання.

Центром Разумкова було надано відповідні аналітичні матеріли, які було використано при підготовці Рекомендацій Парламентських слухань «Збалансований розвиток людського капіталу в Україні: завдання освіти і науки».

Згідно з підготовленим проектом резолюції за підсумками парламентських слухань, конкретні рекомендації надано Верховній Раді, Кабінету Міністрів, профільним міністерствам, силовим структурам, НАН України, місцевій владі і керівникам навчальних закладів у сфері дошкільної, повної загальної середньої та вищої освіти, а також закладам позашкільної освіти.

Окремими пунктами до Резолюції внесено такі питання: забезпечення ефективного використання новітніх інформаційно-комунікаційних технологій у сфері освіти і науки; забезпечення якісним харчуванням у закладах освіти; подолання дисбалансу між підготовкою кваліфікованих робітників і фахівців з вищою освітою та потребами ринку праці; ключові проблеми у сфері науки та інноваційної діяльності.