Заявa про геноцид в Україні

03 травня 2022

За участі Центру Разумкова Громадська рада при МЗС України ухвалила "Заяву про геноцид в Україні" від 26 квітня 2022року.

ЗАЯВА

Громадської Ради при МЗС України

від 26 квітня 2022 року

Під час широкомасштабного вторгнення в Україну, яке російська федерація  розпочала 24 лютого 2022 року, окупанти скоїли безпрецедентні за жорстокістю масові злочини проти людяності та воєнні злочини, визначені в статтях 7 і 8 Римського Статуту Міжнародного кримінального суду та у статті 6 Міжнародного військового трибуналу, прийнятого 8 серпня 1945 року. Дії російських сил мають всі ознаки геноциду, передбачені Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього і статтею 6 Римського статуту МКС. Ідеться про таке:

  1. Навмисні масові вбивства цивільного населення, ракетні обстріли і бомбардування житлових кварталів міст, масові розстріли мирних громадян у населених пунктах Буча, Бородянка, Маріуполь, Гостомель та ін.
  2. Цілеспрямоване знищення інфраструктури країни, системи життєзабезпечення населення України.
  3. Насильницька депортація та масові викрадення українців на територію країни-агресора, у т.ч великої кількості дітей.
  4. Такі дії вчиняються з наміром повністю або частково знищити українців як окрему національну групу. Російський режим сформував україноненависницьку ідеологію, мета якої довести "другосортність" українців, штучність нашої державності та заперечити національну самобутність української культури та тяглість української історії. На цій підставі російські війська тотально винищують українців, руйнують пам’ятки історії та культури, спустошують українські міста і села.

Нині розпочався процес міжнародного визнання злочинів геноциду, здійснюваного російською федерацією в Україні. Очевидно, що ухвалення відповідних судових рішень це складний і тривалий процес. Але, поруч із роботою в судах, нині важливою є політико-правова оцінка злочинів рф в Україні. Дії рф в Україні визнали геноцидом Верховна Рада України, парламенти Естонії, Латвії, Польщі, Канади, лідери США, Колумбії та ін. Цей процес триває.

Громадська Рада при МЗС України вважає важливим напрямом своєї роботи донесення до світової спільноти об'єктивної інформації про російські злочини, максимальне сприяння подальшому процесу визнання державами світу, національними парламентами і міжнародними інституціями скоєння російським агресором геноциду в Україні.