За ініціативи Центру Разумкова Громадська Рада при МЗС України ухвалила заяву про російську агресію

22 квітня 2022

18 квітня 2022р. За ініціативи Центру Разумкова Громадська Рада при МЗС України ухвалила заяву про російську агресію.


Війна, розв'язана росією проти України, є тотальним воєнним злочином, злочином проти людяності, геноцидом українського народу. Нині вирішується не лише доля України та Європи, а й майбутнє світового устрою в цілому. На жаль, глобальні і регіональні інститути безпеки виявилися неспроможніми зупинити російську агресію. Водночас, сформувалася міцна коаліція солідарних з Україною держав, які здійснюють політичну, воєнну, фінансово-економічну підтримку. Серед найбільш активних союзників України — США, Велика Британія, Польща, країни Балтії, інші держави ЄС і НАТО тощо. Посилюється санкційна політика, триває міжнародна ізоляція путінського режиму. Але в цей вирішальний період вкрай важливим є якісне зміцнення солідарності і практичної підтримки України з боку цивілізованого світу. З огляду на це, Громадська рада заявляє про наступне.

1. Зараз критичного значення набуває розширення оперативних поставок важкого озброєння для української армії. Зокрема, йдеться про постачання зброї за номенклатурою, оприлюдненою Президентом В.Зеленським у нещодавньому зверненні до країн світу. Саме військова допомога є найважливішою, бо доля Європи зараз вирішується не на дискусійних майданчиках ООН чи ОБСЄ, а на Донбасі.

2. Санкційна політика Заходу потребує вдосконалення і зміцнення. Зокрема, з огляду на те, що щоденні виплати Європи за російські енергоносії (близько 1 млрд.євро) значною мірою нівелюють санкційні зусилля, наповнюючи воєнний бюджет агресора. Отже стратегічно необхідним є негайне запровадження максимально повного ембарго на енергоносії з рф. На жаль, залишається не вирішеним питання повного відключення російської банківської системи від SWIFT.

3. Курс на європейську і євроатлантичну інтеграцію не виключає пошуку ефективних і надійних гарантій безпеки, які можуть бути надані Україні з боку держав, що стали справжніми союзниками Києва за часів війни. Громадська рада підтримує переговорний процес в цьому напрямі.

4. Настав важливий етап української євроінтеграції — набуття статусу кандидата на вступ до ЄС. Громадська рада вважає, що в умовах війни рішення Брюсселю щодо надання такого статусу є не лише потужним мотивом внутрішніх перетворень, а й надзвичайно важливим морально-психологічним фактором для народу України, що посилить спротив ворогу і віру в європейське майбутнє нашої країни.

Слава Україні!


Джерело: