За ініціативи Центру Разумкова Громадська рада при МЗС ухвалила заяву на підтримку надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС

07 червня 2022

На черговому засіданні Європейської Ради (23–24 червня) заплановано розгляд питання щодо надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС.

7 червня члени Громадської ради при МЗС України ухвалили ініційовану Центром Разумкова Заяву на підтримку надання Україні статусу кандидата.

У документі, зокрема, наголошується, що таке рішення ЄС стане свідченням підтримки і солідарності Євросоюзу з Україною у важкий період російської агресії. Водночас, отримання статусу кандидата є додатковим імпульсом для внутрішніх перетворень і потужним моральним стимулом для українських громадян. У заяві також підкреслюється, що невирішення (відкладення) цього питання буде критичною помилкою Євросоюзу і матиме негативні наслідки.

Члени Громадської ради вирішили зосередити свої зусилля на просуванні ідеї надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС і закликали громадські організації і експертні кола України активізувати роботу в цьому напрямі.




ЗАЯВА

Громадської ради при МЗС України

від 7 червня 2022 року

23–24 червня 2022 року Європейська Рада розгляне питання щодо надання Україні статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу (далі — ЄС). Для ЄС — це шанс і нагода у важкий період російської агресії довести підтримку і солідарність з Україною, яка воює за свій європейський вибір.

Для України набуття статусу кандидата важливо, бо, з одного боку, кладе край стратегічній невизначеності у відносинах з ЄС, а з іншого — є імпульсом для внутрішніх трансформацій і вагомим морально-політичним стимулом для громадян, які відстоюють свою свободу та європейське майбутнє.

Громадська рада змушена констатувати, що нині ситуація з членством України в ЄС, на жаль, залишається невизначеною через суперечливу і вичікувальну позицію лідерів деяких західноєвропейських країн. Водночас пропонуються альтернативні членству формати співробітництва, що є неприйнятним для України.

Очевидно, питання щодо кандидатського статусу України має насамперед політико-безпековий характер, і мова йде про політичну волю і рішучість лідерів ЄС спільно з Україною протистояти російській агресії, яка несе загрозу всій Європі. Українська армія тривалий час тримає оборону східного флангу ЄС, прийнявши на себе удар всієї воєнної потуги країни-агресора. Іншим аргументом на користь України є майже 30-річний досвід руху до ЄС, під час якого Україна пройшла складні випробування і досягла високого рівня інтеграції з ЄС в різних сферах — від енергетики до зовнішньої політики. Підтвердженням цього є успішна імплементація масштабної Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

На думку Громадської Ради, невирішення (відкладення) питання кандидатського статусу для України буде критичною помилкою ЄС. Це, по-перше, активізує дії країни-агресора, яка сприйматиме таке рішення як «поразку» Заходу і «успіх спеціальної операції» в Україні. По-друге, дискредитуватиметься східна політика Євросоюзу. По-третє, це негативно вплине на настрої в українському суспільстві. По-четверте, посиляться внутрішні розбіжності в ЄС.

Громадська рада звертає увагу на сприятливу для України динаміку суспільно-політичних настроїв в Європі, зокрема, помітні проукраїнські зміни у громадській свідомості, позиціях політичних сил, бізнесу, експертних кіл тощо. На користь України — потужна підтримка Європарламенту, консолідована позиція багатьох країн ЄС, а також солідарність міжнародних інституцій і провідних держав світу. Це повинні враховувати лідери ЄС, розглядаючи питання кандидатства України.

Члени Громадської ради спрямовуватимуть свої зусилля на просування ідеї надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС і закликають громадські організації і експертні кола України активізувати роботу в цьому напрямі.