Україна потребує реальної диверсифікації поставок природного газу

06 вересня 2019

В умовах невизначеного сценарію з транзитом природного газу до ЄС, Україна потребує реальної диверсифікації поставок природного газу, зокрема за рахунок налагодження поставок зрідженого блакитного палива через Польшу.

Такий висновок був озвучений під час 29-го Економічного форуму в рамках панельної дискусії «Газ для Європи. Що революція LNG буде означати для старого континенту?», яку модерував провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Максим Білявський.

Спікерами панельної дискусії були Рутгер Х’юдженс (Rutger Huijgens), директор компанії British Petroleum (Бельгія); Аттіла Нікос (Attila Nyikos), Голова енергетичного регулятора Угорщини; Піотр Наімскі (Piotr Naimski), Уповноважений представник Уряду Польщі з питань енергетики та інфраструктури; Шабольц Ференц (Szabolcs I. Ferencz), Генеральний директор оператора газотранспортної системи Угорщини (FGSZ); Піотр Возняк (Piotr Woźniak), Голова наглядової ради польської енергетичної компанії PGNiG; Донатас Джасас (Donatas Jasas), Член Регулятора енергетичних ринків та цін (Литва).

«Обговорення на панельній дискусії було умовно поділено на чотири частини: ресурси, інфраструктура, ринки та безпека. Такий підхід дозволив більш ретельно обговорити усі складові такої масштабної теми, як зміна ролі LNG в питаннях енергетичної безпеки», — зауважив Білявський.

Учасники дискусії одностайно зійшлись на тому що природний газ – один з найбільш пріоритетних енергетичних ресурсів для Європи, і споживання скрапленого газу в найближчі 3 роки зросте на 20 млрд. куб.м. Прогнозується, що найбільші поставки блакитного палива через LNG-термінали будуть надходити з США, Катару та в меншій мірі з РФ.

Обговорюючи питання інфраструктури, спікери наголосили на необхідності перегляду трубопровідних потужностей ЄС та важливості реалізації проекту «Інтерконнектор Україна-Польща».

Досить жвава дискусія розгорнулась щодо питань ціноутворення на ринках, а саме було спрогнозоване незначне зростання ціни блакитного палива через збільшення частки скрапленого газу.

Центр Разумкова підготував аналітичне дослідження з питань діяльності європейського ринку природного газу в 2020 році за різних сценаріїв функціонування української газотранспортної системи, яке буде презентоване у четвертому кварталі поточного року.

Нагадаємо, цьогорічний форум у Криниці проходив під гаслом “Європа завтрашнього дня. Що означає бути сильним?”. У ньому брали участь понад 4 тис. гостей — президентів, глав урядів, міністрів, парламентаріїв, експертів, бізнесменів, діячів культури та представників ЗМІ з понад 60-ти країн Європи, Азії та США.

Серед головних тем 29-й Економічного форуму, крім політики, економіки та міжнародної співпраці – питання охорони здоров’я, інновацій, безпеки, культури та засобів масової інформації.

Довідково:

Економічний форум в Криниці — міжнародна зустріч представників економічної та політичної еліти Центрально-Східної Європи, яка щороку, починаючи з 1992, відбувається в місті Криниця-Здруй в першій половині вересня. Ініціатор конференції — Зигмунт Бердиховський, а організатор — Фонд Інститут Східних Досліджень.