Україна має економічні аргументи для збереження транзиту, які Уряд не використовує належним чином

22 жовтня 2018

Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова вважає, що Україна має власні серйозні економічні аргументи для збереження транзиту своєю територією, які Уряд не використовує належним чином. Серед них — встановлення більш конкурентних тарифів порівняно із застосованими для "Північного Потоку-2", перенесення точки купівлі-продажу газу на україно-російський кордон, оголошення прозорого конкурсу на довгострокове використання газотранспортної мережі за умовами "ship or pay".

Таку експертну думку висловив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко під час презентації дослідження "Роль і місце української енергетики у світових енергетичних процесах" в Інституті європейської політики.

"На мій погляд, дотепер, Уряд України немає системного плану з мінімізації втрати від введення в експлуатацію Північного потоку-2. Увесь розрахунок будується на тому, що критика європейських учасників проекту може зупинити даний проект", — відзначив Омельченко.

На думку директора енергетичних програм Центру Разумкова українська газотранспортна мережа є більш гнучкою на зміни попиту, оскільки має найбільшу систему газосховищ та розгалужених газопроводів.

Експерт також зазначив, що українська ГТС за статистичними показниками має нижчий показник аварійності порівняно з газопроводами ПАТ "Газпром". За усі 50 років транзиту газу до Європи були тільки 2 випадки переривання поставок через ГТС України. Це відбулося у 2006р. та 2009р., але не через технічний стан, а внаслідок переривання поставок з боку Газпрому з метою шантажу України під час сильних зимових морозів.

Нагадаємо, захід проходив 17 жовтня 2018 року в Інституті європейського політики відкритого суспільства (OSEPI), що у м. Брюссель (Бельгія).

Спікерами були Торстен Воллерт, керівник групи з питань енергетики та навколишнього середовища Групи підтримки України в Європейській комісії та Крістіан Егенхофер, керівник програми "Енергія та клімат" Центру дослідження енергетики.