Участь в панельній дискусії на тему забезпечення України природним газом після закінчення україно-російського транзитного контракту у 2024

30 квітня 2021

Медіа

Участь в панельній дискусії 28 квітня 2021р. на тему забезпечення України природним газом після закінчення україно-російського транзитного контракту у 2024. Захід було організовано аналітичним центром Adastra.


У ході дискусії директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова В.Омельченко розглянув стан реалізації будівництва проекту Північний потік-2 та його вплив на газотранспортну систему України (ГТС) у разі уведення цього проекту в комерційну експлуатацію.

Також він, окреслив основні сценарії розвитку ГТС після 2024р. та відмітив, що Північний потік — 2  є насамперед політичним, а не економічним проектом, що створює значні безпекові ризики у Європі. Головну роль в протистоянні цьому проекту відіграють США завдяки застосуванню санкцій проти тих компаній, що беруть у ньому участь. Це  дозволяє сподіватися на те, що Північний потік — 2 ніколи не буде експлуатуватися.

Однак, з початку року будівельно-монтажні роботи з прокладання газопроводу відновилися, оскільки власники російських трубоукладників Фортуна та Академік Черський модернізували своє обладнання завдяки деяким європейським компаніям й ігнорують введені наприкінці 2019р. санкції з боку США. У цьому контексті, Державний департамент наразі визначається із застосування санкційних механізмів проти порушників.

Крім того, В.Омельченко звернув увагу на великі фінансові втрати, що зазнав оператор газотранспортної системи України (ОГТСУ) від введення в експлуатацію на початку ц.р. потужностей газопроводу Турецький потік. Цей газопровід відволік більше 15 млрд. куб. м/рік від ГТС, що вона транспортувала у бік Туреччини та Балкан.