Участь в Осінній школі "Стала енергетика та клімат: досвід ЄС для України"

26 жовтня 2021

Провідний експерт економічних та соціальних програм Центру Разумкова Катерина Маркевич 26 жовтня взяла участь в Осінній школі «Стала енергетика та клімат: досвід ЄС для України» до днів сталої енергії у якості спікера на одній з панелей, що організована Сумською міською радою, Сумським національним аграрним університетом та ГО «Екотоп».

У заході взяли участь представники академічної та експертної спільноти, державні службовці, посадові особи органів місцевого самоврядування, лідери громад, представники сфери бізнесу та виробництва.

У своєму виступі «Інвестування у стале майбутнє у світі та Україні: приклад сектору відновлюваної енергетики» К. Маркевич ознайомила учасників осінньої школи з концепцією «зеленого» переходу, яка ґрунтується на розвитку екологічно чистого виробництва та запровадженні енергоефективних заходів потребує не лише інтегрованих підходів до зміни політики, але й значних довгострокових інвестицій у сектори економіки, що запобігають поширенню екологічних загроз. Під час доповіді увагу присвячено глобальним трендам «зеленого» інвестування у сектор відновлюваної енергетики та розробці «чистих» технологій. Було розглянуто головні детермінанти та фінансові інструменти «зеленого» інвестування — «зелені» облігації, «зелені» прямі іноземні інвестиції та приватне «зелене» кредитування.

Одночасно, увагу учасників було акцентовано на головних кроках, — напрямках реформ, цілях політики в економічній та фінансовій сферах — що посилять переваги та зменшать недоліки «зелених» фінансових інструментів. А саме: запровадженню добровільних принципів «зеленого» банкінгу, застосовуванню інноваційних інструментів підтримки фінансування довгострокових інвестицій, розбудові «зелене» кредитування через освітні платформи, розвитку місцевих ринків «зелених» облігацій, сприянні міжнародному співробітництву з метою залучення інвестицій у «зелені» облігації, залученні до «зеленого» облігаційного ринку місцевих інвесторів та ін.

Детальніше на сайті СНАУ.