Круглий стіл "Особливості правового регулювання реалізації права на пенсію в умовах воєнного стану в Україні"

01 квітня 2024

Ольга Пищуліна — провідний експерт соціальних і гендерних програм Українського центру економічних та політичних досліджень імені О.Разумкова, 27 березня 2024 прийняла участь в круглому столі на тему: «Особливості правового регулювання реалізації права на пенсію в умовах воєнного стану в Україні».

Захід організовано Громадською організацією «Центр правового та соціального захисту громадян України». До участі було запрошені: народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, провідні правознавці, науковці, судді, адвокати, керівники центральних органів профспілок, керівники громадських і ветеранських організацій.

Питання що було винесено на обговорення:

  • державне нормативно-правове регулювання системи пенсійного страхування за умов воєнного стану;
  • особливості функціонування солідарної системи пенсійних виплат та правові механізми соціального захисту населення в умовах воєнного стану;
  • трудовий стаж громадянина як основний індикатор справедливого розрахунку пенсій;
  • захист соціальних прав внутрішньо переміщених осіб в частині пенсійних виплат;
  • наслідки війни: нормативно-правові колізії у сфері соціального захисту захисників України та членів їхніх сімей;
  • контроль у сфері виконання рішень судів як інструмент захисту конституційних прав громадян на справедливі пенсійні виплати.

Ольга Пищуліна зазначила, що наразі система солідарного пенсійного страхування в Україні перебуває в глибокій кризі. При цьому Україна має одну з найнижчих ставок соціального відрахування серед європейських держав, отже Україні не уникнути такого непопулярного кроку, як підвищення єдиного соціального внеску, аби збалансувати пенсійну систему і забезпечити наповнення Пенсійного фонду.

Детльно ознайомитися з матералами круглого столу можна запосиланням https://www.ukrinform.ua/rubric-presshall/3830133-pravove-reguluvanna-realizacii-prava-na-pensiu-v-umovah-voennogo-stanu.html