Участь у Європейському саміті аналітичних центрів у Берліні

14–16 березня 2018р. у Берліні відбувся Європейський саміт аналітичних центрів, організований Програмою досліджень аналітичних центрів та громадянського суспільства Університету Пенсильванії (США) та Фондом Конрада Аденауера (Німеччина).

В роботі Саміту, який проходив під гаслом «Долаючи відстань між знанням, політикою і належним врядуванням у цифрову добу», взяли участь понад 100 представників з близько 80 провідних аналітичних центрів Європи, США та інших країн світу. Від Центру Разумкова в роботі Саміту взяв участь Заступник генерального директора — директор політико-правових програми Юрій Якименко.

Метою форуму було обговорення особливостей діяльності Think Tanks в нових умовах: кризи повоєнного світового порядку: зростання популізму, націоналізму і протекціонізму; кризових процесів у Європі; загострення глобальних проблем — кліматичних змін, масової міграції і біженців; поширення «альтернативних фактів» і «фейкових новин» та ін.

Під час тематичних панелей обговорювалися питання впливу на діяльність Think Tanks політичної турбулентності і поширення цифрових технологій, особливостями комунікації з політичними акторами та громадськістю, безпекова ситуація у Європі, трансатлантичні відносини та стосунки з Росією і Китаєм , проблеми європейської економіки, соціальної політики, міграції, ролі аналітичних центрів у формуванні майбутнього Європейського Союзу, питання їх інституційного розвитку та фінансування.

Представники Think Tanks обговорили стратегії та обмінялися найкращими практиками, які мають сприяти аналітичним центрам у тому, щоб ефективно виконувати свої задання в нових умовах. На думку учасників форуму, Think Tanks мають поєднувати високі стандарти, якість і достовірність досліджень з інноваціями, шукати нові форми презентації результатів, адаптуючи їх до потреб різних цільових аудиторій, приділяти більше уваги комунікаціям, включаючи діяльність у соціальних мережах, активно використовувати можливості що їх надають нові цифрові технології.

Важливою складовою форуму стали безпосередні контакти його учасників, обмін найкращими практиками, обговорення напрямів співпраці і конкретних тем для можливих спільних дослідницьких проектів.