Участь у роботі Міжнародного форуму "Екологія і мир"

16 травня 2024

Науковий консультант з правових питань Центру Разумкова, суддя Конституційного Суду України у відставці П.Стецюк 15–16 травня 2024 року взяв участь у роботі Міжнародного форуму «Екологія і мир» (тема доповіді «Екологічна безпека і конституційне майбутнє України»).

На думку експерта, Україну після закінчення воєнного стану та настання миру об’єктивно очікуватиме суттєве «конституційне оновлення», в т.ч. і в частині організації охорони довкілля та створення надійної системи екологічної безпеки держави.

У зв’язку з цим на особливу увагу заслуговують пропозиції щодо майбутнього конституційного закріплення України «державою екологічною».

Такі конституційні зміни, як вважає експерт, дозволять суттєво підсилити конституційно-правовий механізм забезпечення права особи на безпечне для життя і здоров’я довкілля, зроблять невідворотним обов’язкове проведення екологічної експертизи для всіх без виключення проектів актів органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також дадуть можливість запровадити окрему підставу для визнання Конституційним Судом України неконституційними тих законів та нормативно-правових актів, які не відповідатимуть конституційному припису про «екологічний характер» української держави.

Захід було організовано ГО «Українська Рада Миру», Всеукраїнською інноваційною екосистемою «Sikorsky Challenge Ukraine» та МГО «Рада з екологічної безпеки». В його роботі прийняли участь відомі українські державні та громадські діячі, дипломати, а також вчені з України, Великобританії, США, Швейцарії та Японії.