Участь у науковій конференції "Європейські стандарти демократії та прав людини: виклики війни і потреби євроінтеграції"

21 червня 2024

У Львівському національному університеті ім. Івана Франка 20 червня 2024 року відбулася наукова конференція "Європейські стандарти демократії та прав людини: виклики війни і потреби євроінтеграції".

Організаторами конференції виступили кафедри конституційного права юридичних факультетів Львівського національного університету ім. Івана Франка, Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

В роботі конференції взяли участь науковці з Києва, Львова, Харкова, Чернівців, а також судді Конституційного Суду України та практичні працівники органів державної влади і органів місцевого самоврядування. Виступаючи з доповіддю «Збереження демократичних засад конституційного розвитку країни в умовах воєнного стану», науковий консультант з правових питань Центру Разумкова, суддя КСУ у відставці П.Стецюк, особливу увагу звернув на необхідність максимального забезпечення легітимності в діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану.

На думку експерта, в даному процесі варто «активніше» використовувати всі допустимі засоби та прийоми організації здійснення державної влади та місцевого самоврядування з метою належного забезпечення встановленого Конституцією України правового порядку.

В окремих випадках, наприклад, відповідну роль могли б відіграти «акти офіційного тлумачення Конституції України», особливо там, де в силу причин спровокованих російською війною, проявилися т.з. «пробіли» в регулюванні конкретних суспільних відносин загальнонаціонального харатеру.