Участь у міжнародному економічному форумі ХУНЦЯО (Шанхай, КНР)

21 листопада 2019

5–6 листопада 2019р. у Шанхаї (Китайська Народна Республіка) відбувся Другий міжнародний економічний форум Хунцяо, який є складовою частиною Другої китайської міжнародної імпортної виставки (Second China International Import Expo), що проводиться на території Національного конгрес-виставкового центру (National Convention and Exhibition Center), розташованого поблизу міжнародного аеропорту Хунцяо (Шанхай). Пленарні засідання форуму відбулися на території конгрес-виставкового центру, а паралельні секційні засідання (семінари) та підсумкове засідання (консенсус-конференція) форуму — у приміщенні готелю «Double Tree by Hilton» у Шанхаї.

Господарем форуму був Інформаційний офіс Державної Ради Китайської Народної Республіки (The State Council Information Office of the People’s Republic of China), головним організатором — Китайська академія суспільних наук (Chinese Academy of Social Sciences), співорганізаторами — Інститут Сіньхуа (Xinhua Institute), Національний інститут глобальної стратегії (National Institute for Global Strategy) та Інформаційний офіс Муніципалітету Шанхаю (Information Office of Shanghai Municipality). Комерційними партнерами заходу стали чотири десятки провідних компаній світу.

Про винятково високий рівень форуму свідчить те, що з його провідними учасниками зустрівся Голова КНР Сі Цзіньпін (Xi Jinping). Окрім цього, у спільній церемонії відкриття виставки та форуму виступили з промовами низка лідерів країн світу та міжнародних організацій, включаючи президента Франції Е. Макрона (Emmanuel Macron), прем’єр-міністрів Греції К. Міцотакіса (Kyriakos Mitsotakis), Сербії А. Брнабич (Ana Brnabić), Ямайки А. Холнесса (Andrew Holness), Міністра закордонних справ Італії Л. де Майо (Luigi Di Maio), Генерального директора Світової організації торгівлі, Азеведу (Roberto Azevedo).

270 учасників форуму з 90 країн світу — відомі політики та державні діячі, представники провідних світових науково-дослідних центрів та міжнародних організацій, дотичних до питань глобального регулювання, ЗМІ. Серед ключових учасників і доповідачів — президент Китайської академії суспільних наук Сі Фуджань (Xie Fuzhan), член Політбюро і керівник департаменту КПК Хуан Куньмін (Huang Kunming), віце-президент Центру дослідження розвитку Державної Ради КНР (Development Research Center of the State Council) Ма Цзянтан (Ma Jiantang), колишній заступник міністра фінансів КНР, а нині радник Держради КНР Чжу Гуаняо (Zhu Guangyao), колишні президенти Албанії Р. Мейдані (Rexhep Meidani), Хорватії С. Месіч (Stjepan Mesic), Сербії Т. Ніколіч (Tomislav Nikolić), колишній прем’єр-міністр Чеської Республіки І. Парубек (Jiří Paroubek), колишні віце-прем’єри Польщі проф. Г. Колодко (Grzegorz Kolodko) і Таїланду П. Джарусомбат (Pinij Jarusombat), старший дослідник Центру дослідження проблем Азії в Лондонській школі економіки (Asian Research Centre, London Scholl of Economics) M. Jacques, директор Інституту світової економіки та міжнародних відносин РАН Ф. Войтоловский, головний керуючий новинного контенту агенції «Блумберг» Chief content officer of Bloomberg News) М. Шенкер (Martin Schenker) та ін.

Головні теми дискусій під час форуму: 1) різноманітність шляхів процесу модернізації (multi-path exploration of modernization); 2) Китай та історичний процес економічної глобалізації (China and the historical process of economic globalization); 3) економічне зростання та інклюзивний розвиток (economic growth and inclusive development); 4) відкритість, співробітництво та діалог цивілізацій (openness, cooperation and civilization dialogue); 5) консультації, внески країн, спільні здобутки та питання глобального управління (consultation, contribution, shared benefits and global governance); 6) порівняння процесів вирівнювання та зменшення рівнів бідності: Китай та інші країни (comparison of poverty alleviation and reduction between Chana and abroad); 7) екологічна цивілізація та сталий розвиток (ecological civilization and sustainable development).

У роботі форуму взяв участь науковий консультант з економічних питань Центру Разумкова Володимир Сіденко, який виступив на секції №2 «Китай та історичний процес економічної глобалізації» (China and the Historical Process of Economic Globalization) з доповіддю на тему: «У пошуках альтернативи зруйнованому глобальному неоліберальному порядку» (In Search for an Alternative to the Failed Global Neoliberal Order).

В ході Форуму загалом виступили близько 170 доповідачів з різних питань. Відбулися дискусії, які дозволили визначити ключові проблеми, які підлягають вирішенню у контексті сучасного стану і тенденцій світової економіки. Лейтмотивом форуму став ідея про необхідність світового економічного порядку, побудованого на принципах спільної відповідальності за майбутнє, широкого рівноправного співробітництва, права націй вільно визначати свій шлях розвитку, відмови від односторонніх протекціоністських дій.

Учасники Форуму за результатами дискусій ухвалили підсумковий документ під назвою «Шанхайський консенсус» (Shanghai Consensus), в якому констатовано значний прогрес, досягнутий КНР за 70 років розвитку та накопичений цією країною цінний досвід підтримання стійкого та швидкого економічного зростання, прискорення індустріалізації та урбанізації, сприяння науково-технічним інноваціям, зменшення бідності у великих масштабах та покращення життєвого рівня людей. Було зазначено, що участь Китаю в економічній глобалізації сприяла інтеграційному процесу глобальної торгівлі, інвестицій, талантів і знань, відкривала можливості для економічного зростання та зайнятості в різних країнах, відігравала все більш важливу роль у підтримці миру у світі, сприянні глобальній реформі управління, підтримці розвитку країни щодо зменшення бідності та подолання глобальних змін клімату. Особливий акцент був поставлений на реалізації китайської ініціативи «Один пояс, один шлях», спрямованій на розвиток інвестицій та торгівлі та інфраструктурного зв’язку між країнами-учасницями, взаємовигідній співпраці між країнами та націями. В документі вказано на неприпустимість односторонніх дій та протекціоністського гегемонізму в сучасному світі, прагнення до задоволення короткотермінових власних інтересів за рахунок інших. У цьому контексті підтримано пропозицію Китаю побудувати суспільство спільного майбутнього людства, яка робить важливий внесок у об'єднання всіх сторін для вирішення глобальних викликів та визначає план сталого розвитку людства. У цьому зв’язку країнам світу необхідно посилити діалог та консультації, посилити єдність і взаємну довіру, захистити відкриту світову економіку, побудувати нову парадигму економічної глобалізації, яка є відкритою, всеосяжною, збалансованою і корисною для всіх, і веде до консолідації. Аналітичні центри та засоби масової інформації в різних країнах сприйматимуть цей форум як можливість розширити платформу обміну, побудувати механізм співпраці, провести більш масштабні та поглиблені діалоги та дискусії з питань, пов'язаних з розвитком та управлінням майбутнього людства, сприяти обміну досвідом управління, сприяти взаємному навчанню між різними цивілізаціями та сприяти мудрості та силі для побудови спільноти спільного майбутнього людства.

Виходячи з цих засад, як перший крок під час Форуму були також були також підписані установчі документи щодо утворення азійської мережі аналітичних центрів у сфері досліджень світової економіки і політики.