Участь у Міжнародній науково-практичній конференції "Сучасний конституціоналізм та євроінтеграційні процеси в Україні"

23 вересня 2023

Науковий консультант з правових питань Центру Разумкова, суддя Конституційного Суду України у відставці Петро Стецюк прийняв участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Сучасний конституціоналізм та євроінтеграційні процеси в Україні» (м.Львів, 22.09.2023 р.).

Захід організований Інститутом права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка».

В роботі конференції взяли участь відомі вчені правознавці та практичні працівники правоохоронних органів, органів державної влади та органів місцевого самоврядування з Києва, Львова, Одеси, Харкова, Чернівців, а також вчені-правознавці з Польщі.

В центрі уваги учасників конференції стали питання особливостей захисту прав людини в умовах російської війни в Україні, забезпечення її національної безпеки та територіальної цілісності, а також особливостей забезпечення незворотності європейського та євроатлантичного курсу нашої держави. Виступаючи із доповіддю «Вплив війни на сучасний український конституціоналізм» науковий консультант з правових питань Центру Разумкова П.Стецюк привернув увагу до характеру впливу війни на стан розвитку національної конституційної теорії, національного конституційного законодавства та практики його застосування. Відповідаючи на запитання щодо «можливості чи не можливості» проведення виборів в Україні в умовах війни, експерт особливу увагу привернув до змісту конституційного положення ч.2 ст.71 Конституції України за яким «виборцям гарантується вільне волевиявлення». При цьому, на думку П.Стецюка даний конституційний припис стосується всіх без винятку «українських виборців» і поширюється на всі (без винятку) «українські території». За такого розуміння даного конституційного припису, на переконання експерта, проведення виборів в Україні під час війни є недопустимим, оскільки держава з засади речі не зможе «гарантувати» всім виборцям на всій території України їхнє «вільне волевиявлення».