Участь у Міжнародній науково-практичній конференції "Міжнародно-правова оцінка російської воєнної агресії в Україні та захист фундаментальних прав людини"

18 липня 2022

Третьою важливою подією в конституційному розвитку України, після проголошення Акту незалежності України (1991р.) та ухвалення Конституції України (1996р.), стало конституційне закріплення незворотності європейського та євроатлантичного курсу України (2019р.). Про це заявив науковий консультант з правових питань Центру Разумкова, суддя Конституційного Суду України у відставці доктор права Петро Стецюк на Міжнародній науково-практичній конференції «Міжнародно-правова оцінка російської воєнної агресії в Україні та захист фундаментальних прав людини». На думку експерта, саме забезпечення європейського та євроатлантичного курсу України в сучасних умовах стає однією з головних гарантій захисту прав та свобод людини в Україні.

Захід організований Київським національним університетом імені Тараса Шевченка спільно з Асоціацією українських правників та Вармінсько-Мазурським Університетом в Ольштині (Польська Республіка). В роботі конференції взяли участь відомі вітчизняні та зарубіжні вчені правознавці, політологи, міжнародники, судді Конституційного Суду України та Верховного Суду, народні депутати України, незалежні експерти. Знаковими на конференції стали доповіді Володимира Василенка (професора кафедри міжнародного та європейського права Національного університету «Києво-Могилянська академія») «Особливості збройної агресії Росії проти України та міжнародно-правова відповідальність держави-агресора» та Миколи Гнатовського (судді Європейського Суду з прав людини, доцента кафедри міжнародного права Навчально-науковий Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка) «Роль органів міжнародного та національного правосуддя під час збройного конфлікту між РФ та Україною».