Участь у Міжнародній науково-практичній конференції "Адміністративна юстиція в Україні: проблеми теорії та практики"

10 липня 2024

У Національному університеті «Острозька академія» 4–5 липня 2024 року відбулася VII Міжнародна науково-практична конференція «Адміністративна юстиція в Україні: проблеми теорії та практики».

Конференцію було організовано Верховним Судом (Касаційним адміністративним судом) у тісній співпраці з представництвами Офісом Ради Європи в Україні, Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва та Проєкту ЄС «Право-Justice».

В роботі конференції взяли участь судді Верхового Суду та Конституційного Суду України, судді Конституційного Суду України у відставці, судді адміністративних апеляційних та окружних судів, народні депутати України та практичні працівники органів державної влади та органів місцевого самоврядування, науковці з Києва, Львова, Одеси, Острога, Харкова, а також іноземні учасники з Австрії, Італії, Канади, Литви, Польщі та Хорватії. Конференція проходила у змішаному режимі.

В центрі уваги учасників конференції були питання доступу до публічної інформації та права на звернення до органів державної влади, місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб, захисту та обмеження свободи об’єднання в політичні партії та громадські організації, а також сучасні проблеми «інституту громадянства» в Україні та можливі виклики і загрози під час організації та проведення виборів у післявоєнний час.

Виступаючи з доповіддю «Конституційний розвиток повоєнної України (фактор громадянства)» науковий консультант з правових питань Центру Разумкова, суддя КСУ у відставці П.Стецюк, привернув увагу учасників конференції до особливостей правової природи конституційного припису ст.4 Основного Закону держави («В Україні існує єдине громадянство»), практики його застосування в «довоєнний час» та настання нових (ймовірних) проблем в цьому плані після закінчення воєнного стану в Україні.


Детальніше про захід: Програма VII Міжнародної науково-практичної конференції «Адміністративна юстиція в Україні: проблеми теорії та практики».