Участь у міжнародній дискусії "Війна Росії проти України: орієнтування в новій реальності східного сусідства ЄС"

06 квітня 2023

29 березня 2023р. у Брюсселі відбувся захід Мережі аналітичних центрів Центральної та Східної Європи «Russia’s War against Ukraine: Navigating the New Reality in the EU Eastern Neighbourhood», у якому взяла участь провідна експертка енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова С.Чекунова.

Захід організовано аналітичним центром German Council on Foreign Relations (DGAP, Німеччина) та Генеральним директоратом із питань Європейської політики сусідства та переговорів із розширення (DG NEAR) у партнерстві з Центром східноєвропейських досліджень у Стокгольмі (SCEEUS).

Провідні політики, представники аналітичних центрів країн, високопосадовці Європейської Комісії Katarina Mathernova (DG NEAR) та Luc Pieree Devigne (EEAS) обговорили майбутнє розширення ЄС і напрями оновлення політики Східного партнерства в умовах війни рф проти України.

Під час обговорень учасники висловлювали думку, що відновлення і повоєнна трансформація України у більш демократичну, європейську країну, із «зеленою» економікою та сильною безпековою системою, енергоринками, інтегрованими з європейськими, мають бути синхронізовані з процесами розширення ЄС.

Нова політика щодо Східної Європи обов’язково повинна бути побудована на успіху України в контексті максимальної її підтримки та притягнення рф до відповідальності. Основними викликами, на думку учасників, залишаються порушення ланцюгів постачання та енергетичної диверсифікації, глобальна битва наративів, неефективне впровадження санкцій та загроза майбутньому демократії.