Участь у міжнародні науковій конференції Енергетична безпека (Польща)

12 вересня 2024

Директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова 10 вересня 2024р. взяв участь в панелі Конференції «Безпека енергетичної інфраструктури в умовах війни – українській вимір».

У своїй доповіді він, зокрема, відзначив, що Україна стала першою країною Європи, що мала максимальну залежність від російського газу, нафти, нафтопродуктів та ядерного палива й змогла на 100% її позбутися шляхом диверсифікації. Усі країни ЄС, що зараз залежать від російського газу здатні також це зробити у найкоротший термін.

Також В.Омельченко відмітив, що Росія заробляє на порядок більше грошей від поставок вуглеводнів ніж Україна отримує від надання послуг за його транзит. Отже, баланс інтересів у цьому питанні є явно на користь РФ. Вона не тільки отримує щорічно від поставок газу та нафти  до 15  млрд. євро на війну, але й здійснює політичний вплив на залежні від російських енергоносіїв країни. Експертом були надані конкретні пропозиції щодо повернення під повний контроль України Запорізької атомної електростанції.  

В Конференції взяли участь понад 100 науковців та політиків із багатьох країн Європи

Організатор наукової конференції – польський Інститут енергетичної політики.