Участь у глобальному форумі "T20 Argentina" (Буенос-Айрес, Аргентина)

16–18 вересня 2018р. у Буенос-Айресі відбувся глобальний саміт аналітичних центрів у форматі Think 20, що мав мандат підготовки рекомендацій до саміту лідерів країн «Групи 20» у Буенос-Айресі (Аргентина), який відбудеться в листопаді 2018р. У саміті Т20 взяло участь більше 1 тис. аналітиків з 68 країн, що представляли провідні аналітичні центри світу, університети, бізнес-структури, організації громадянського суспільства, міжнародні організації. Від Центру Разумкова у роботі саміту взяв участь науковий консультант з питань економіки Володимир Сіденко.

Саміт «Т20 Argentina» був організований спільно Центром з імплементації публічної політики сприяння рівності та зростанню (CIPPEC, Аргентина) та Аргентинською радою з міжнародних відносин (Consejo Argentino para las Relaciones Internacionales) за активного сприяння офіційних структур уряду Аргентини. Саміт відвідали та виступили на ньому Президент Аргентини Маурісіо Макрі (Mauricio Macri), голова Кабінету Міністрів Аргентини Маркос Пенья (Marcos Penã), Міністр закордонних справ і культу Аргентини Хорхе Форі (Jorge Faurie), Міністр державної скарбниці Аргентини Ніколас Духовне (Nicolas Dujovne), Державний секретар з питань культури в Міністерстві освіти, науки і технологій та культури Пабло Авелуто (Pablo Aveluto).

Серед учасників дискусій були присутні такі відомі у світі фахівці, як Amar Bhattacharya (Brookings Institution), Franco Bruni (Italian Institute For International Political Studies), Nicolas Burbules (University of Illinois), Nora Lustig (Tulane University), Ricardo Meléndez-Ortiz (International Centre for Trade and Sustainable Development), José Antonio Ocampo (Центральний банк Колумбії), Jeffrey Sachs (Center for Sustainable Development, Columbia University), Vera Songwe (Executive Secretary of the UN Economic Commission for Africa), Paola Subacchi (Chatham House), Paul Twomey (Center for International Governance Innovation), Haihong Gao (Chinese Academy of Social Sciences), Naoyuki Yoshino (Asian Development Bank Institute) та ін.

В ході дискусій були обговорені питання, які увійшли до підсумкового документу саміту — комюніке, яке було офіційно передано під час саміту Президенту Аргентини для представлення на саміті голів держав та урядів «Групи 20». Вони стали результатом діяльності упродовж більш ніж півроку десяти тематичних груп (Task Forces), в одній з яких «Порядок денний сталого розвитку 2030» (2030 Agenda for Sustainable Development) брав участь В. Сіденко.

Учасники саміту висловили стурбованість деякими нинішніми тенденціями у світовій економіці, які пов’язані із зростанням протекціонізму та поширенням торговельних війн, недостатньою ефективністю глобального економічного регулювання, низькими темпами вирішення питань протидії зміні клімату та створення для цього необхідної інфраструктури, загрозами зростання нерівності та соціальних проблем. Вони вказали на необхідність інвестування колосальних ресурсів у розвиток новітніх технологій, пов’язаних з ерою цифрової революції та іншими напрямами Четвертої промислової революції, а також своєчасної адаптації до викликів на ринку праці, що будуть ними зумовлені.

Ухвалені на саміті 20 рекомендацій визначають пріоритети майбутньої політики глобального регулювання і стимулювання глобального розвитку та охоплюють такі ключові напрями: зміни в політиці та створення нових інститутів для забезпечення зайнятості відповідно до вимог цифрових технологій; створення рівних можливостей для якісної освіти; посилення заходів з протидії зміні клімату та створення відповідної інфраструктури для розвитку; гарантування продовольчої безпеки та сталого розвитку сільського господарства; забезпечення гендерної економічної рівності; розвиток міжнародного співробітництва з метою ревіталізації багатосторонньої торговельної системи, у т.ч. через переформатування Світової організації торгівлі; розвиток взаємодії у податкових питаннях для забезпечення принципів справедливості та прозорості; вжиття скоординованих заходів задля сприяння міжнародній фінансовій стабільності; створення умов для соціальної зв’язаності та ефективного глобального управління, включаючи пріоритети удосконалення механізмів реалізації порядку денного сталого розвитку до 2030 року, врегулювання питань міграції та розвитку співробітництва з країнами Африки.

Використані фото Prensa T20 Argentina, доступні у мережі flickr.