Участь у глобальному форумі "Глобальні рішення 2019" (Берлін)

18–19 березня 2019р. у Берліні було проведене чергове засідання глобального саміту аналітичних центрів — «Глобальні рішення 2019», організоване Global Solutions Initiative (Німеччина). Як і раніше, цей саміт проводився у форматі низки заходів в діяльності Think 20 — структури, яка афілійована з Групою 20 (G20) зі статусом т.зв. Engagement Group. Берлінський форум «Глобальні рішення 2019» став проміжним етапом (associated event) на шляху до підсумкового засідання Т20 у травні 2019, де мають бути ухвалені рекомендації для саміту лідерів країн Групи 20, запланованого на червень 2019р. в Японії.

У Берлінському форумі взяло участь близько 1600 представників з 120 країн світу, що є свідченням відкритого характеру діяльності структур «Групи 20». Серед учасників саміту — представники провідних світових науково-дослідних центрів, відомі політики, низка провідних бізнесменів та бізнес-структур, відомі організації громадянського суспільства, ЗМІ, міжнародні організації, причетні до глобального регулювання, а також близько сотні представників молодого покоління з різних країн світу (Young Global Changers). Від України в роботі саміту вже третій рік поспіль брав участь науковий консультант з питань економіки Центру Разумкова Володимир Сіденко.

Серед топових учасників і доповідачів цього річного саміту «Глобальні рішення 2019» — ключові особи з уряду Німеччини: Федеральний канцлер Німеччини А. Меркель (Angela Merkel), віце-канцлер та федеральний міністр фінансів О. Шольц (Olaf Scholz), федеральний міністр праці та соціальних справ Х. Хайль (Hubertus Heil), державний міністр закордонних справ Німеччини Н. Аннен (Niels Annen), федеральний міністр охорони довкілля, збереження природи та ядерної безпеки С. Шульце (Svenja Schulze), федеральний міністр юстиції та з питань захисту прав споживачів К. Барлі (Katarina Barley). На найвищому рівні було представлено і керівництво Європейської Комісії: перший віце-президент ЄК Ф. Тіммерманс (Frans Timmermans), віце-президент ЄК (відповідальний за питання Економічного і валютного союзу ЄС) В. Домбровскіс (Valdis Dombrovskis).

Під час засідань форуму виступили з доповідями нинішній головуючий у групі Т20, декан та головний виконавчий директор Інституту Азійського банку розвитку (Asian Development Bank Institute — ADBI) А. Йошино (Aoyuki Yoshino), директор JICA Research Institute Агентства з питань міжнародного співробітництва Японії (Japan International Cooperation Agency — JICA) І. Оно (Izumi Ohno), старший віце-президент Світового банку М. Мохіелдін (Mahmoud Mohieldin), керівник підрозділу ОЕСР по зв’язках з G20 Г. Рамос (Gabriela Ramos), директор департаменту ЮНІДО С. Угас Естрада (Cecilia Ugaz Estrada), головний редактор Bloomberg Дж. Мікелтвейт (John Micklethwait), колишній керівник Світової організації торгівлі П. Ламі (Pascal Lamy), головний виконавчий директор Європейського кліматичного фонду (European Climate Foundation — ECF) Л. Тубіана (Laurence Tubiana) та ін.

В ході саміту загалом виступили 221 доповідачі з різних питань. Відбулися дискусії, які дозволили уточнити позиції по ключових напрямах політики глобального розвитку, які розробляються в рамках 10 робочих груп Т20, включаючи питання: порядку денного сталого розвитку та універсальної системи охорони здоров’я; міжнародної фінансової архітектури для забезпечення стабільності та розвитку; зміни клімату та інших питань охорони довкілля; економічних питань інвестування в інфраструктуру та джерел його фінансового забезпечення; співробітництва з Африкою; забезпечення глобальної єдності, глобального управління та визначення перспектив світової політики; майбутнього ринків праці та освіти в умовах цифрових перетворень, з урахуванням мети досягнення гендерної рівності; розвитку торгівлі, інвестицій та процесів глобалізації; політики щодо малих та середніх підприємств; проблем, пов’язаних зі старінням населення та його впливом на економіку.

Лейтмотивом цьогорічного форуму «Глобальні рішення» стала теза про зміну глобальної парадигми розвитку (paradigm change) — як відповідь на кризу глобального ліберального економічного порядку. Це пов’язане з пошуком новітніх підходів на основі ліквідації існуючого розриву між економічними, соціальними, політичними та культурними засадами розвитку, формування симбіозу західних та східних підходів до стратегії розвитку (blending Eastern and Western perspectives), формування нових принципів на рівні корпоративних стратегій, перегляду відносин між капіталом, працею та владними структурами в умовах поширення процесів автоматизації, адаптації процесів розвитку до умов радикальної невизначеності (radical uncertainty). Ці новітні підходи, які кидають виклик традиційним підходам в економічному аналізі, соціології та політології, вочевидь, набувають дедалі більше прихильників та справляють зростаючий вплив на формування світоглядних засад і підходів до кардинальних глобальних трансформацій ХХІ століття.