Участь у форумі "Глобальні рішення 2018" (Берлін)

28–29 травня 2018р. у Берліні відбувся глобальний саміт, який проводився у форматі Think 20, що покликаний здійснювати аналітичну підготовку до саміту лідерів країн Групи 20 у Буенос-Айресі (Аргентина) в листопаді 2018р. У Берлінському форумі "Глобальні рішення", який став проміжним етапом на шляху до проведення у вересні 2018р. глобального саміту Т20 Argentina, взяло участь близько 1100 представників з усіх континентів. Вони представляли не лише провідні світові науково-дослідні центри та університети, але й відомих політиків, провідні бізнес-структури, організації громадянського суспільства, а також міжнародні організації, причетні до глобального регулювання. Від України в роботі саміту брав участь науковий консультант з питань економіки Центру Разумкова Володимир Сіденко.

Саміт "Глобальні рішення 2018", організований Кільським Інститутом світової економіки (Kiel Institute for the World Economy) та Global Solutions Initiative у тісній співпраці з кураторами аргентинського саміту "Великої двадцятки", отримав екстраординарне сприяння з боку уряду Німеччини. Це засвідчив факт виступу на саміті з промовами Федерального канцлера Німеччини А. Меркель (Angela Merkel), віце-канцлера та федерального міністра фінансів О. Шольца (Olaf Scholz), міністра закордонних справ Німеччини Х. Мааса (Heiko Maas), федерального міністра охорони довкілля, збереження природи та ядерної безпеки С. Шульце (Svenja Schulze).

Про рівень форуму свідчить й те, що на ньому виступили з доповідями лауреати Нобелівської премії з економіки Дж. Акерлоф (George Akerlof), Е. Фелпс (Edmund Phelps), Дж. Хекман (James Heckman), професор Колумбійського університету в США та спеціальний радник Генерального секретаря ООН Дж. Сакс (Jeffrey Sachs), колишній керівник Світової організації торгівлі П. Ламі (Pascal Lamy), співзасновник та головний виконавчий директор Міжнародного центру з торгівлі та сталого розвитку Р. Мелендес-Ортіс (Ricardo Meléndez-Ortiz), директор Центру ОЕСР з питань податкової політики та податкового адміністрування П. Сен-Аман (Pascal Saint-Amans), головний економіст і директор Всесвітньої продовольчої програми ООН А. Хусейн (Arif Husain), голова Центру європейської політичної стратегії (Європейська Комісія) Е. Меттлер (Ann Mettler), координатор групи представників міністерств фінансів у рамках G20 Argentina Л. Жатман (Laura Jaitman) та ін.

В ході дискусій були обговорені різні аспекти підсумкового документу "Ключові політичні рекомендації" (Key Policy Recommendations), проект якого спільно підготували Аргентинська рада з міжнародних відносин (Consejo Argentino para las Relaciones Internacionales), Центр з імплементації публічної політики сприяння рівності та зростанню (CIPPEC, Аргентина) та Радою з розв’язання глобальних проблем (Council for Global Problem-Solving, CGP). У ньому визначені пріоритетні напрями для політики глобального розвитку, що охоплюють: зміни в структурі зайнятості та підготовці кадрів відповідно до вимог цифрових технологій; протидія зміні клімату та створення відповідної інфраструктури для розвитку; забезпечення продовольчої безпеки та сталого розвитку сільського господарства; реалізацію порядку денного сталого розвитку до 2030 року; забезпечення гендерної економічної рівності; створення умов для соціальної зв’язаності та ефективного глобального управління; посилення співробітництва у питаннях торгівлі інвестицій та оподаткування; удосконалення міжнародної фінансової архітектури з метою підтримки стабільності та розвитку; врегулювання питань міграції та розвиток співробітництва з країнами Африки.