Участь у Фаховій дискусії "Обговорення шляхів стабілізації енергоринку України"

28 квітня 2023

Директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова В.Омельченко взяв участь у Фаховій дискусії Energy Freedom що відбулася 21 та 27 квітня 2023р. за темою «Обговорення шляхів стабілізації енергоринку України». Організатором заходу виступив Energy Club — найвпливовіший експертний майданчик в Україні у секторі енергетики. У Фаховій дискусії взяли участь 25 провідних експертів галузі — керівники профільних підприємств, народний депутат України, урядовці, представники неурядових організацій.

В.Омельченко у своїй промові, зокрема, відзначив поглиблення фінансової кризи в електроенергетиці через неефективну роботу діючої моделі ринку електричної енергії. Так, ключова компанія, що забезпечує функцію постачальника спеціальних обов’язків (ПСО) через втрату ЗАЕС та зниження попиту на електроенергію внаслідок російської агресії неспроможна компенсувати різницю у цінах для населення що упродовж року становить близько 130 млрд. грн.

В результаті заборгованість станом на 20 квітня ц.р. Гарантованого покупця перед постачальниками універсальних послуг (ПУП) зросла до 32,5 млрд. грн та має тенденцію до збільшення, особливо, у весняно-літній період ремонтної компанії, коли відпуск товарної продукції НАЕК «Енергоатом» скоротиться у 2,5 рази порівняно із лютим місяцем. Це створить каскадне нарощування боргів на усіх сегментах ринку й призведе до підвищених ризиків проходження ОЗП 2023–2024рр.

Для подолання кризової ситуації В.Омельченко запропонував розпочати невідкладно поетапний перехід до ринкових цін для домогосподарств із врахуванням наявного платоспроможного попиту та надання адресних субсидій малозабезпеченим верствам населення у монетарній формі. Також, було запропоновано застосувати екстрений фінансовий інструмент із наповненням ринку ліквідністю шляхом випуску цільових енергетичних ОВДП.