Участь у Energy Freedom by Energy Club "Як Україні позбутися транзитної залежності?"

07 лютого 2022

Директор енергетичних та інфраструктурних програм Центра Разумкова В.Омельченко 3 лютого 2022р. взяв участь у ток-шоу Energy Freedom by Energy Club "Як Україні позбутися транзитної залежності?".

У дискусії з важливого питання у сфері енергетичної безпеки стосовно перспективи роботи української газотранспортної системи України (ГТС) також взяли участь провідні енергетичні експерти України Г. Рябцев та М.Гончар.

У ході дискусії В.Омельченко, зокрема, відзначив важливість збереження транзитної ролі України на період до 2035р. Якщо оператор ГТС компанія ОГТСУ буде позбавлена можливості надавати послуги з транзиту в наслідок початку експлуатації обхідного газопроводу Північний потік-2, то це не тільки створить додаткові значні фінансові проблеми для ОГТСУ та державного бюджету, але й істотно ускладнить управління режимами поставок газу в окремі райони України.

Водночас, В.Омельченко підкреслив, що лише зусиль України, Польщі та країн Балтії недостатньо, щоб не допустити  реалізацію проекту Північний потік-2. Для цього необхідно, щоб політики та громадськість найбільш економічно потужних країн Європи, у першу чергу це стосується Німеччини, усвідомили, що даний проект у розумінні Кремля є не стільки комерційним, скільки небезпечною енергетичною зброєю, що спрямована на руйнацію безпекових засад Європи.