Участь у енергетичному форумі щодо перспектив розвитку децентралізованої генерації

05 серпня 2024

Директор енергетичних та інфраструктурних програм Разумков Центра В.Омельченко взяв участь у великому енергетичному форумі щодо перспектив розвитку децентралізованої генерації, яка є особливо важливим фактором забезпечення енергетичної стійкості в умовах постійних російських атак на енергетичну інфраструктуру.

Для побудови стійкої до можливих атак енергосистеми Україна у найближчі роки має збудувати понад 12 ГВт потужностей, для чого треба 12–13 млрд євро. У найближчі кілька років потрібно ввести у експлуатацію 4 ГВт потужностей нових вітрових електростанцій, 3,8 ГВт — СЕС, 1,4 ГВт потужностей газової генерації, 1,1 ГВт — потужностей нових ТЕС на біопаливі та 0,8 ГВт потужностей установок зберігання енергії. Натомість, зробити це без залучення приватних інвестицій неможливо. Про це, зокрема, у своїй доповіді сказав голова Укренерго В.Кудрицький.

На першому аукціоні 15 серпня ц.р. буде виставлена потреба 99 МВт на послуги первинного регулювання. В цьому аукціоні матимуть змогу взяти участь, в основному, системи накопичення енергії — дуже швидкі і дуже маневрені установки, здатні виконати команду диспетчера за 15 секунд. Другий аукціон відбудеться 22 серпня ц.р. Він більш масовий, Укренерго купуватиме 1000 МВт: 579 МВт — послуга завантаження, тобто здатність нових електростанцій підтримувати енергосистему шляхом збільшення свого виробництва, і 421 МВт — це симетричний резерв. В цьому аукціоні зможуть брати участь газопоршневі, газотурбінні установки та електростанції на біомасі. Це станції, які зможуть розвантажуватись та завантажуватись за командою диспетчера протягом 15 хвилин.

У Форумі взяли участь народні депутати України, урядовці, представники бізнесу та неурядових організацій, журналісти. Усього — 300 осіб.

Організатор заходу — компанія Укренерго.