Участь у другій онлайн дискусії Київського безпекового форуму

13 квітня 2020

Директор енергетичних програм Разумков Центру Володимир Омельченко взяв участь у другій онлайн дискусії Київського безпекового форуму 10 квітня 2020р., яка була присвячена проблемам енергетичної галузі: «Енергетична криза. Якими будуть масштаби та наслідки для України і світу?». Зокрема, він відмітив, що світова економічна криза, що була викликана, в тому числі, пандемією COVID-19, призвела до колосального зменшення попиту на нафту на світових ринках — на 25 млн. барелів на добу, що обумовило стрімке падіння цін на цей ресурс.

Уряд разом із ВР України мають відновити керованість енергетичною галуззю в умовах посилення світової економічної кризию.

Водночас, домовленості 9 квітня 2020р., у рамках ОПЕК+ не дозволяють сподіватися на повернення цін до попередніх рівнів. Отже, прогнозується, що протягом тривалого часу середні ціни на сорт Brent перебуватимуть у межах коридору 30–40 дол. США за барель, а на сорт російської нафти Urals вони будуть ще значно нижчими. «Це, разом із зобов’язаннями РФ скоротити видобуток на 2,5 млн. барелів на добу, стане серйозним економічним викликом для неї», — підкреслив Володимир Омельченко.

Також, низькі ціни на енергоносії разом із значним падінням попиту на них поглиблять кризові явища в енергетиці України, що суттєво ускладнить залучення інвесторів у видобувний сектор вуглеводнів. Наразі, на думку директора енергетичних програм Разумков Центру, українській владі слід приділити підвищену увагу сектору електроенергії.

«Дефіцит економічної ліквідності ринку електроенергії до кінця року може перевищити 50 млрд. грн. Це виклик номер один, який частково можливо врегулювати шляхом застосування фінансових інструментів, зокрема, через випуск облігацій внутрішньої позики. Також, обов’язковою умовою збереження надійного енергозабезпечення країни є удосконалення моделі ринку електричної енергії за допомогою скасування адміністративних обмежень й зростання прозорої конкуренції», — відмітив Володимир Омельченко.

Консолідовану думку учасників дискусії висловив Прем’єр-міністр України 2014–2016рр., засновник Фонду «Open Ukraine» Арсеній Яценюк. За його словами, Уряд України має відновити керованість енергетичною галуззю для недопущення настання системної кризи в енергетиці, яка призведе до відключення споживачів від джерел енергії. Дорожня карта дій має включати заходи з відновлення фінансової ліквідності енергетичних ринків, збалансування інтересів споживачів і виробників, а також впровадження ефективної кадрової політики.

У Форумі також взяли участь Посол Канади в Україні Лариса Ґаладза, голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, генеральний директор ДТЕК Енерго Олександр Сахарук, засновник і директор компанії з вітрової енергетики Vindkraft Карл Стурен та президент Діксі груп Олена Павленко. Модерував захід Данило Лубківський, колишній заступник Міністра закордонних справ України, член Наглядової ради фонду «Відкрий Україну».