Центр Разумкова взяв участь у Конференції TEPSA, присвяченій головуванню Швеції у Раді ЄС у першій половині 2023 р. (Swedish Pre-Presidency Conference, PPC).

02 грудня 2022

Провідний експерт енергетичних та інфраструктурних Центру Разумкова С.Чекунова взяла участь у конференції, присвяченій головуванню Швеції у Раді ЄС, яка прошла 1-2 грудня 2022р. у Стокгольмі. Організаторами Swedish PPC виступили Трансєвропейська асоціація політичних студій (TEPSA), членом якої є Центр Разумкова, та Swedish Institute of International Affairs (UI), за підтримки Європейської Комісії.

Оприлюднено рекомендації щодо головування Швеції, запропоновані мережею TEPSA, включаючи рекомендацій від Разумков Центру, які розробили фахівці О. Мельник, співдиректор програм зовнішьої політики та міжнародної безпеки, координатор міжнародних проектів, В. Юрчишин, директор економічних і соціальних програм, та О. Пищуліна, провідний експерт соціальних і гендерних програм.

Роль ЄС у підтримці українського опору має й надалі зосереджуватися на питаннях оборони, економіки (енергетики) та соціальної сфери. У тісній координації з High Representative шведське головування має продовжувати розвивати підтримку ЄС обороноздатності України, щоб забезпечити перемогу України та мінімізувати людські страждання та економічний спад.

У своєму виступі на панельній дискусії «Відбудова України та майбутнє Європи» С.Чекунова висвітлила питання: що означає реконструкція України та її наближення до ЄС для енергетичної сфери (енергетичні ринки, виробництво та передача енергії, енергетична безпека, стійкість) України та союзу в цілому.

На думку експерта Центру Разумкова, Україна і ЄС мають перспективні напрями взаємовигідної співпраці у напрямі інтергації електронергетичних ринків (ENTSO-E), відновлення сектору ВДЕ (включаючи розбудову водневої промисловості), у боротьбі зі змінами клімату та зниження викидів СО2.

Зелений перехід був пріоритетним для України та ЄС до початку вторгнення рф, а пост -воєнне відновлення енергетичних об’єктів та інфраструктури має враховувати критерії сталого розвитку, ефективне використання енергетичних ресурсів та зелених технологій.

За належної допомоги партнерів та доступу до фондів, продовження реформування енергетичних ринків та впровадження законодавчих норм ЄС Україна зможе відновити енергетичний сектор і стати надійним гравцем на європейському енергетичному ринку.