Центр Разумкова дав оцінку стану проведення реформ в енергетиці за останні чотири роки

19 жовтня 2018

Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова оцінює роботу Верхової Ради України в частині проведення реформ в енергетиці за останні чотири роки, як достатньою для проведення реальних практичних змін.

Таку експертну думку висловив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко під час презентації дослідження "Роль і місце української енергетики у світових енергетичних процесах" в Інституті європейської політики.

"Український Парламент достатньо добре створює законодавчу базу для здійснення реформ. Прийняті ключові закони: "Про ринок електричної енергії", "Про ринок газу", "Про НКРЕ КП", — сказав Омельченко, відзначивши повільність практичної реалізації положень законів.

На думку експерта, особливо велику стурбованість викликає затримка з проведенням анбандлінгу, тобто створення незалежного від материнської компанії оператора ГТС. Також він підкреслив, що український уряд займає пасивну позицію у реформуванні газового, що призводить до уповільнення його реформування та до посилення монополізму компанії НАК "Нафтогаз України".

За словами Володимира Омельченка пріоритетами реформування енергетики у найближчі три роки будуть: створення конкурентних ринків електроенергії, газу та вугілля; забезпечення сприятливих умов для інвестицій, перехід на систему аукціонів з визначення тарифів для ВДЕ, створення ефективної системи субсидій для незаможних громадян.

Нагадаємо, захід проходив 17 жовтня 2018 року в Інституті європейського політики відкритого суспільства (OSEPI), що у м. Брюселі (Бельгія).

Спікерами були Торстен Воллерт, керівник групи з питань енергетики та навколишнього середовища Групи підтримки України в Європейській комісії та Крістіан Егенгофер, керівник програми "Енергія та клімат" Центру дослідження енергетики.

Завантажити презентацію "The Role and Place of Ukrainian Energy"