Розв’язана Росією війна проти України може стати вирішальним чинником кардинальних конституційних змін в Україні після її завершення

14 липня 2022

Про це заявив науковий консультант з правових питань Центру Разумкова, суддя Конституційного Суду України у відставці Петро Стецюк на Міжнародному круглому столі «Україна на сучасній геополітичній шахівниці світу: феноменологічний та конституційно-правовий аналіз».

Виступаючи з доповіддю «Конституційний розвиток України: фактор війни», експерт, зокрема, зазначив, що тридцять років новітнього конституційного розвитку України засвідчили цивілізаційний вибір Українського народу на побудову демократичної конституційної держави, апогеєм якого стало конституційне закріплення незворотності європейського та євроатлантичного курсу України у 2019 р.. Чинна Конституція України (1996 р.), виконавши фактично свою історичну місію — конституційне закріплення факту відновлення державної незалежності Українського народу та створення правової основи перетворення «пост-радянської» України в модерну конституційну державу, не тільки не змогла позбутися своїх т.з. «вроджених вад», але й з часом набула ще низку нових недоліків. Крім того, Основний Закон держави у багатьох моментах виявився не готовим до функціонування в умовах воєнного стану, а особливо — ведення бойових дій безпосередньо в Україні та паралельного існування тимчасово окупованих українських територій. Саме тому, після закінчення війни, Україну найймовірніше очікує прийняття нової конституції — конституції майбутнього Українського народу, сталого розвитку його держави, основного закону держави європейського і за «духом», і за «формою».

Захід організований Ужгородським національним університетом (кафедрою конституційного права та порівняльного правознавства) спільно з Інститутом держави і права ім. В.М. Корецького НАН України та Університетом ім. В.Голдіша м.Арад (Румунія). В роботі круглого столу взяли участь відомі вітчизняні та зарубіжні вчені правознавці, юристи практики, незалежні експерти.