Разумков Центр долучився до обговорення питань з імплементації європейських директив з енергоефективності

11 листопада 2019

Разумков Центр долучився до обговорення питань з імплементації європейських директив з енергоефективності в форматі засідання профільного комітету Energy Club на якому розглядалось питання імплементації 27 Директиви ЄС з енергоефективності.

Модерував засідання комітету експерт Центру Разумкова Максим Білявський, який розповів про цілі державної політики в частині імплементації європейського законодавства з енергоефективності.

«Впровадити реформу енергоефективності на кожній ділянці ланцюжка ресурси-інфраструктура-ринки вкрай важливо, адже це дозволить сформувати чіткий сигнал інвесторам, зменшити енергоємність ВВП та зміцнити енергетичну безпеку», — сказав Білявський.

Під час засідання комітету було презентовано досвіду країн ЄС в частині підготовки і атестації енергоаудиторів, визначенні якості енергоаудитів. Вся представлена інформація зібрана у так званій «Білій книзі» («White paper») для України, яку на засіданні комітету представила заступник директора проекту GIZ «Реформи у сфері енергоефективності в Україні» Імма Хренова-Шимкіна.

«Для реалізації реформи та освоєння коштів, які спрямовані на енергоефективність нам потрібна армія енергоаудиторів та запровадження систем енергоменеджменту на промислових об’єктах. Наші напрацювання завжди користувались попитом, приносили реальну користь і стимулювали реформи», — розповіла Імма Хренова-Шимкіна.

Присутній на засіданні голова підкомітету з питань енергоефективності та енергозбереження Верховної Ради України Сергій Нагорняк високо оцінив якість підготовлених документів від GIZ та наголосив, — «Нині, на жаль, Україна має один із найнижчих рівнів енергоефективності економіки. Вдячний організаторам і присутнім на сьогоднішньому засіданні Energy Сlub представниками бізнесу та експертами за бажання знайти розв’язання цих проблем».

Генеральний директор директорату Міністерства розвитку громад та територій України Сергій Петрунін у своєму виступі розповів про діяльність Фонду енергоефективності та роботу над проектом закону «Про енергоефективність», — «Ми очікуємо, що найближчим часом такий проект Закону буде розглянутий на профільному комітеті Верховної Ради України».

Присутні представники бізнесу підключились до обговорень та висловили своє бачення, зазначивши що порушене на сьогоднішньому комітеті питання потребує більш широкого роз’яснення та обговорення.