Разумков Центр долучився до формування стратегічних цілей щодо вдосконалення законодавства на ринку газу

06 грудня 2019

Разумков Центр долучився до представників бізнес-об’єднання Energy Сlub в частині вдосконалення законодавства, що регулює взаємовідносини на ринку газу.

Учасники засідання комітету ринків електроенергії, газу та комунальних послуг одноголосно дійшли згоди щодо систематизації усіх законодавчих ініціатив за наступними напрямками:

  1. Створення ефективної моделі ринку, за рахунок лібералізації та демонополізації ринку, впровадження сучасних інструментів біржової торгівлі, створення індикативу українського газу, забезпеченні вільного доступу до інфраструктури, поступове виведення на біржовий ринок газу видобутого державними компаніями, прозорого доступу до ресурсів газу видобутого державними компаніями, а також монетизації субсидій.
  2. Зменшення споживання газу, шляхом підтримки заходів енергоефективності, повне оснащення системами обліку газу, контроль за фактами несанкціонованого відбору.
  3. Збільшення обсягів власного видобутку шляхом спрощення регуляторного режиму, зменшення податкового тиску, відкриття геологічної інформації та розв’язання проблем нафтогазосервісного сектору.
  4. Усунення корупції шляхом забезпечення повної незалежності оператора газотранспортної системи та прозорості процесів на ринку.
  5. Системна та професійна комунікація серед представників бізнесу шляхом збору та опрацювання законодавчих ініціатив через формат щомісячних дайджестів з наступною презентацією цих матеріалів народним депутатам України.

У роботі комітету, який проходив в офісі Разумков Центр, взяли участь більше 30 учасників, серед них народний депутат України Сергій Нагорняк, директор департаменту Держенергоефективності Юрій Шафаренко, Президент Асоціації надрокористувачів України Роман Сторожев, Голова біржового комітету «Української енергетичної біржі» Олексій Дубовський, директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко та члени Energy Club.

«Для ефективного вирішення проблемних питань галузі, перш за все потрібно класифікувати стратегічні цілі та сфокусуватись на них», — зауважив народний депутат України Сергій Нагорняк.

Модератором засідання комітету виступив експерт Центру Разумкова Максим Білявський, який звернув увагу присутніх на геополітичні виклики та необхідність корегування вже діючої енергетичної стратегії України.

Спеціально до проведення комітету медіадепартаментом Energy Club було підготовлено коротку довідку щодо розвитку газового сектору України з якою можна ознайомитись за посиланням.