Публічні слухання щодо розгляду проєкту постанови НКРЕКП про встановлення тарифу на послуги з передачі електричної енергії НЕК "Укренерго" на 2022 рік

25 листопада 2021

24 листопада 2021р. представники Центру Разумкова В.Омельченко та С.Чекунова взяли участь в публічному обговоренні важливого для української економіки питанні щодо формування тарифу на передачу електроенергії на 2022р.

У слуханнях НКРЕКП брали участь народні депутати, керівники найбільших промислових підприємств України та представники галузевих асоціацій.

У своєму виступі, директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова В.Омельченко, зокрема, відзначив важливість дотримуватися положень Меморандуму  про взаєморозуміння щодо врегулювання кризи у секторі ВДЕ в частині налагодження поточних виплат виробникам електричної енергії.

В.Омельченко також звернув увагу на те, що однією з причин виникнення в 2021р. заборгованості НЕК «Укренерго» перед ДП «Гарантований покупець» є занижений рівень тарифу НЕК «Укренерго» на 2021р. Така ж ситуація може повторитися й у 2022р., оскільки, в Державному бюджеті на 2022р. не передбачено 20% коштів для підтримки розвитку ВДЕ, як це зазначається у Меморандумі. Тому, єдиним правильним рішенням є включення 100% компенсації для зеленої генерації в тариф НЕК «Укренерго». Водночас, НКРЕКП повинно враховувати й інтереси великих промислових споживачів електроенергії шляхом оптимізації тарифу через знаходження резервів у скороченні власних витрат НЕК «Укренерго».