Публічна дискусія "Конституція і конституційний лад України після війни"

21 липня 2023

Науковий консультант з правових питань Центру Разумкова П.Стецюк 20 липня 2023 року взяв у публічній дискусії «Конституція і конституційний лад України після війни». Захід було організовано ГО «Агенція відновлення та розвитку» за підтримки «Європейського фонду за демократію» (European Endowment For Democracy) у партнерстві з Центром політико-правових реформ.

Приймаючи участь у дискусії, П.Стецюк, зокрема, зазначив, що після завершення війни в Україні мали б відбутися (послідовно) три етапи в її повоєнному конституційному розвитку: перший — відновлення в країні конституційного правопорядку; другий — внесення до Конституції України змін, критично необхідних для налагодження належного функціонування конституційно-правового механізму здійснення державної влади; третій — підготовка і ухвалення нової Конституції України. Надзвичайно важливим, на думку експерта, після закінчення війни буде збереження базових засад конституційного ладу України, насамперед, як держави Українського народу, держави суверенної, демократичної, соціальної та правової. В той же самий час, при підготовці та ухваленні нової Конституції України варто «подумати» про розширення конституційних характеристик сучасної Української у зв’язку з появою нових геополітичних викликів та загроз. Одним із таких «напрямків, на думку П.Стецюка може стати надання Україні статусу «екологічної конституційної держави».

Захід відбувся у змішаному режимі. В його роботі прийняли участь науковці, представники громадськихорганізацій, благодійних фондів, підприємницьких спільнот, волонтерських об’єднань та груп тощо з Києва, Кропивницького, Луцька, Харкова та інших міст (всього близько 60 осіб).