Пішов із життя Валерій Євгенович Хмелько

01 листопада 2021

Пішов із життя Валерій Євгенович Хмелько — президент Київського міжнародного інституту соціології, вчений із світовим іменем. Валерій Хмелько був одним з основоположників української соціологічної науки. Будучи видатним вченим-теоретиком, він поєднував виважений і безпристрасний аналітичний підхід до досліджуваних суспільних проблем з чіткою і чесною громадянською позицією, яка не допускала жодних компромісів із сумлінням.

Найбільш яскраво це проявилося у часи, коли вирішувалася, яким шляхом буде розвиватиметься наша країна, коли у деяких можновладців виникала ілюзія, що соціологи можуть поступитися власними принципами заради спокійного і безпечного існування. Валерій Хмелько належав до тих людей, які уміли розвіювати подібні ілюзії. Тому його без перебільшення можна назвати совістю української соціології.

Валерій Хмелько — людина, з якою було цікаво працювати і спілкуватися. Його здатність до генерації ідей завжди вражала. Втрата, якої зазнали всі, хто знав Валерія Євгеновича Хмелька — непоправна.