Онлайн-дискусія "Smart-інфраструктура у сталому розвитку міст: світовий досвід та перспективи України"

31 березня 2021

Медіа

31 березня 2021р. відбулася online-дискусія на тему: “Smart-інфраструктура у сталому розвитку міст: світовий досвід та перспективи України”, організована Центром Разумкова. Під час дискусії К. Маркевич, провідний експерт економічних і соціальних програм Центру Разумкова презентувала результати аналітичної доповіді Smart-інфраструктура у сталому розвитку міст: світовий досвід та перспективи України”, видання якої було здійснено за фінансової підтримки Фонду Фрідріха Науманна за Свободу в Україні та Білорусі.

Учасників Фахової дискусії привітали Президент Центру Разумкова Ю. Якименко та менеджер проєкту Фонду Фрідріха Науманна за Свободу В. Олійник. Зокрема, Ю. Якименко окреслив головні фокуси дослідження: поширення цифровізації та практичне її втілення в міській інфраструктурі. В. Олійник звернув увагу на smart-проекти в українських містах, реалізовані за підтримки Фонду.

Під час заходу обговорювалися наступні питання:

  • Поширення цифрових технологій та розвиток цифровізації у країнах та містах: глобальні тренди та ситуація в Україні;
  • Smart-інфраструктура у містах: потенційні переваги та виклики (для влади, бізнесу та населення);
  • Пріоритети та інструменти політики розбудови smart-інфраструктури в Україні.

Своє бачення стосовно розвитку цифровізації, впровадження цифрових технологій у світі та в Україні, а також головних перешкод на шляху “смартизації” міст висловив керівник Секретаріату Ради підприємців при КМУ, експерт руху “Індустрія 4.0 в Україні” А. Забловський. Своєю чергою, Г. Харламова, доцент кафедри економічної кібернетики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, окреслила результати цифровізації освіти в Україні та поділилася враженнями даного процесу з точки зору ефективності переходу ЗВО на онлайн-заняття.

Під час дискусії свої оцінки та думки стосовно важливості покриття ШСД в Україні, а також необхідності розбудови інноваційного ринку та залучення міжнародних компаній, що працюють у сфері цифровізації, в Україну висловив І. Єгоров, член-кореспондент НАН України, завідувач відділу інноваційної політики, економіки та організації високих технологій ДУ “Інститут економіки та прогнозування НАН України”.

С. Чекунова, провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова та М. Гріцишина, радник, керівник практики енергетики юридичної компанії Sayenko Kharenko детально розкрили питання впровадження цифрових технологій в енергетичному секторі та необхідності розбудови smart greeds в містах Україні з метою долучення до Європейського зеленого курсу.

Особливу увагу практичному досвіду розбудови smart-інфраструктури в містах Китаю у своєму виступі приділив М. Данко, засновник/директор WeHustle та TECOM Conf. І. Матюшенко, професор кафедри управління та адміністрування Каразінської школи бізнесу Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна детально розповів про результати Харкова у напрямку цифровізації (формування нормативно-правового забезпечення та створення інноваційного бізнес-парку “Екополіз ХТЗ”).

Свої погляди на перспективи розбудови smart-інфраструктури в містах України, зважаючи на різні можливості міст (фінансування, людський капітал тощо), висловив С. Сардак, професор кафедри міжнародних економічних відносин, регіональних студій та туризму Університету митної справи та фінансів.

Практичні пропозиції до засад розбудови smart-громад в України, що сприятимуть формуванню сучасної інклюзивної моделі місцевого управління сформував Я. Жаліло, заступник директора-керівник Центру економічних і соціальних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень. Свої рекомендації стосовно розбудови “розумних” сталих міст в України надала А. Позднякова, здобувач Науково-дослідного центру індустріальних проблем розвитку НАН України, акцентувавши увагу на необхідності кооперації усіх акторів даного процесу (населення, влади, бізнесу та науки).

Підсумував результати дискусії науковий консультант з економічних питань В. Сіденко.