Онлайн дискусія присвячена обговоренню проблем трудової міграції з України

01 грудня 2020

30 листопада відбулася онлайн дискусія в межах спільного заходу Разумков Центру та Фонду Науки і Політики (Stiftung fur Wissenschaft und Politik).

Дискусія, за участю експертів з України, Німеччини та Польщі була присвячена обговоренню проблем трудової міграції з України.

Від Центру Разумкова з привітальним словом виступив Президент Центра Юрій Якименко, з доповіддю виступила провідний експерт з соціальних та гендерних програм Ольга Пищуліна.

В ході дискусії обговорювалась тема  міграції, яка є особливою як для України так і для країн ЄС та Німеччини зокрема. Для України ця проблема полягає насамперед у нестачі робочої сили та нездатності роботодавців знайти кваліфікованих працівників для багатьох галузей, навіть незважаючи на конкурентоспроможні зарплати.

Не дивлячись на спроби нового уряду утримати мігрантів на Батьківщині, очікується, що значна частина українських трудових мігрантів буде прагнути повернутися до роботи за кордон внаслідок низької перспективи зростання заробітної плати або створення нових високооплачуваних робочих місць. Тому потрібна більш послідовна політика українського уряду, що заснована на кращому розумінні причин та факторів трудової міграції з України.

Розглядалося питання  впливу пандемії COVID-19 на міграційні процеси. Зокрема, зазначалося, що не дивлячись на запроваджені обмеження для пересування масштабний відтік економічно активного населення неминуче відновиться.

Тимчасові позитивні наслідки масового виїзду українців, такі як надходження валюти або зниження напруженості на ринку праці у середньостроковій перспективі нівелюються суттєвими економічними втратами, такими як депопуляція, втрата кваліфікації, посилення тиску на Пенсійний фонд і колапс пенсійної системи, подальша економічна деградація, занепад людського капіталу тощо.

Високі міграційні інтенції зумовлено не стільки станом особистого життя, скільки загальною низькою оцінкою ситуації в країні та втратою віри в перспективність реалізації в українському суспільстві, що формує настрій на постійну еміграцію. Тому реалізація політики запобігання масового виїзду і хоча б часткового повернення мігрантів неможлива без надання їм чіткої перспективи в Україні.

Презентація