Онлайн дискусія "Кліматична політика України у повоєнний період: перегляд цілей для підвищення амбіцій"

19 травня 2023

Медіа

19.05.2023р. у Разумков Центрі відбулася експертна дискусія «Кліматична політика України у повоєнний період: перегляд цілей для  підвищення амбіцій», яку організовано спільно з TEPSA (TransEuropean Policy Studies Association), європейською мережею, дослідницьких інституцій, до якої входить Разумков Центр.

Захід проводився в рамках проекту Програми MATRA, що фінансується Посольством Королівства Нідерландів в Україні.

На заході представлено книгу TEPSA: «Зміна клімату та майбутнє Європи: погляди зі столиць» (Climate Change and the Future of Europe. Views from the Capitals), під редакцією Майкла Кедінга (Michael Kaeding), Йоханнеса Поллака (Johannes Pollak) та Пола Шмідта (Paul Schmidt) опубліковану видавництвом Springer.

Книга містить 39 стислих розділів від авторів-представників 27 країн-членів ЄС та 12 сусідніх країн про національні зусилля у боротьбі зі змінами клімату, що значною мірою залежить від географічного положення, історії, культури, економіки та політики країн. Висвітлено фактори, які обумовлюють ефективність національних дій, виклики, а  також можливості на шляху до кліматичної нейтральності. У контексті міждержавних відносин під час війни Росії проти України  розглядаються стратегічні питання щодо інтеграції в ЄС, трансформації економік, зменшення енергетичної залежності та аналіз суспільного сприйняття вищезазначеного. Книга  також містить конкретні рекомендації щодо того, як окремі країни та ЄС мають боротися з кліматичною кризою.

Від енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова у дискусії взяли участь Володимир Омельченко (модератор дискусії) і Світлана Чекунова (автор статті про кліматичну ситуацію в Україні),  яка  розповіла про книгу TEPSA, вплив російської агресії на енергетичну безпеку та зелений перехід ЄС, відповідь ЄС кліматичним викликам, а також про роль ЄС у зміцненні кліматичної політики України.

Учасники дискусії -Гжегож Станіславський (Electrum Holding) Валерій Безус (Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України), Юлія Усенко ( Всеукраїнська Агенція Інвестицій та Сталого Розвитку) Марселіна Голебієвська (енергетичний експерт міжнародних проектів), Оксана Мороз (Українська Правда), Вікторія Яшкіна (UNDP) -обговорили поточний політичний та економічний контекст, що визначає кліматичну політику в Україні, а також зелену трансформацію економіки України з метою забезпечення енергетичної незалежності та інтеграції з ЄС.

Провідні українські та зарубіжні експерти проаналізували питання реформ енергетичних ринків України,  фрагментизації кліматичних підходів, оптимізації енергоміксу, декарбонізації української економіки (енергетики), вуглецевого сліду війни, стану  довкілля,  суспільної обізнаності щодо проблем зміни клімату, споживчої грамотності та  свідомості. Сформульовано низку рекомендацій щодо покращення заходів із захисту клімату.