Низька енергоефективність економіки більша загроза для України аніж Північний потік

22 жовтня 2018

Центр європейських політичних досліджень в Брюсселі вважає, що низька енергоефективність більша загроза для України аніж Північний потік.

Таку експертну думку висловив директор програм по енергетиці та кліматичним проблемам Центр європейських політичних досліджень в Брюселі Крістіан Егенхофер під час обговорення дослідження Центру Разумкова, яке було присвячене питанням ролі та місця української енергетики у світових енергетичних процесах.

"Енергоємність ВВП України більш ніж на 15% вище, ніж в Росії — а ви знаєте, що Росія видобуває газ і нафту, в той час як ви є більшою мірою імпортерами. Для прикладу в Польщі енергоємність близько 40% від української, в Китаї близько 50%, в такій країні як Туреччина — приблизно третина від української енергоємності. Як в таких умовах промисловість може бути конкурентоспроможною?", — заявив Егенхофер, відзначивши що за таких умов низька енергоефективність економіки більша загроза для України аніж Північний потік.

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко підтримує позицію колеги із Брюсселю, але водночас вважає що обхідні газопроводи не менш актуальна проблема для України, — "Обхідні газопроводи – це виключно політичний проект, елемент гібридної війни проти України. Це мають розуміти наші міжнародні партнери та поважні експерти".

Нагадаємо, захід проходив 17 жовтня 2018 року в Інституті європейського політики відкритого суспільства (OSEPI), що у м. Брюссель (Бельгія).

Спікерами були Торстен Воллерт, керівник групи з питань енергетики та навколишнього середовища Групи підтримки України в Європейській комісії та Крістіан Егенхофер, керівник програми "Енергія та клімат" Центру дослідження енергетики.