Недосконала модель енергоринку блокує інвестиції в Україну

17 лютого 2021

Медіа

На сьогоднішній день ринок електричної енергії функціонує в ручному режимі, що блокує будь-який розвиток галузі та надходження інвестицій в Україну.

Таку думку висловив на Всеукраїнському форумі «Україна 30» Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумкова.

«Основна проблема чому не йдуть інвестиції? Тому що в нас є недосконалена модель ринку електричної енергії. Ринок працює в ручному режимі. Маніпуляції здійснюють закулісні сили, які зацікавлені у найнижчій вартості електроенергії без врахування інвестиційної складової. Ми обрали венесуельський шлях, і результат буде таким же, якщо ми не змінимо парадигму», — підкреслив Омельченко.

На думку експерта, для ліквідації штучних бар’єрів, варто удосконалити модель енергоринку шляхом ліквідації перехресного субсидіювання та запровадження цивілізованої системи моніторингу (REMIT).

«Якщо не переглянемо нинішні підходи, ми не отримаємо інвестицій, нам поставлять бар’єр через механізм CBAM. Після цього нам доведеться синхронізовуватись лише з енергосистемою РФ і Білорусь. Поточний опалювальний сезон вже демонструє нам залежність в частині постачання електроенергії від країни-агресора», — вважає директор енергетичних програм Центру Разумкова, який також наголосив на тому, що у випадку коли держава бере на себе зобов’язання (підписаний Меморандум та прийнятий Закон України) перед інвесторами сектору відновлювальної енергетики, то вона має їх виконувати.

«Нашій державі варто синхронізуватись із ENTSO-E, нам важливо створити умови для розвитку допоміжних послуг. Нам не вистачає 2 ГВт маневрових потужностей і 2 ГВт систем акумулювання. Все тримається на запасі міцності, який був закладений у часи СРСР. Але він вичерпується», — розповів експерт.

Також Володимир Омельченко вважає, що економічний розвиток України буде під загрозою, якщо держава не здійснить «зелений» перехід з акцентом на атомну галузь та альтернативну енергетику.

Володимир Омельченко

Директор енергетичних програм


Народився в 1967 р. в Києві.

Освіта:

Київський політехнічний інститут, факультет хімічного машинобудування (1992).

Автор понад 50 наукових і публіцистичних праць. Брав участь у розробці та здійсненні міжнародних енергетичних проектів та наукових дослідженнях міжнародної енергетичної політики.

Робота:

У 1992–1996 р. працював на різних посадах в галузі машинобудування;

1997–1998 — головний фахівець відділу нафтової, газової та нафтопереробної промисловості міністерства економіки України;

1998–2003 — НАК «Нафтогаз України», очолював напрям транспорту нафти;

2004–2007 — головний консультант Національного інституту проблем міжнародної безпеки РНБО України;

з лютого 2007 р. — експерт Центру Разумкова, з 2013 року — директор енергетичних програм.

(044) 206-85-02

omelchenko@razumkov.org.ua

volodymyr.omelchenko