Науковий семінар "Вплив війни на конституційну систему здійснення влади в Україні та інших країнах центрально-східної Європи"

05 грудня 2022

1 грудня 2022р. в Центрі Разумкова в онлайн-режимі відбувся українсько-польський науковий семінар на тему «Вплив війни на конституційну систему здійснення влади в Україні та інших країнах Центрально-Східної Європи. Конституційні детермінанти реакції на збройний напад Росії на Україну». Захід було організовано та проведено Центром Разумкова спільно з Вищою школою права і адміністрації в Жешові/Жешувський університет права (WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa).

В роботі Семінару взяли відомі українські та польські вчені конституціоналісти, політологи, міжнародники, незалежні експерти. За роботою Семінару мали можливість спостерігати в режимі Zoom українські та польські студенти юристи, політологи, держуправлінці із Жешова та Львова. Спів модераторами Семінару виступили Кшиштоф Екхартд, професор Жешувського університету права WSPiA, та Петро Стецюк, науковий консультант з правових питань Центру Разумкова, суддя Конституційного Суду України у відставці.

У своїй вступній промові спів модератор Семінару з польської сторони К.Екхардт підкреслив велике значення подібних наукових заходів для системного осмислення всієї глибини суспільно-політичної кризи на європейському континенті в наслідок розв’язаної росією війни проти України, змісту та сутності нових викликів і загроз для європейського конституційно-правового порядку, можливого впливу російсько-української війни на національні конституційні системи, насамперед, країн Центральної та Східної Європи.

В свою чергу, спів модератор Семінару з української сторони П.Стецюк, насамперед, подякував польським колегам за готовність до участі в подібних наукових заходах, окреслив коло найбільш актуальних проблем щодо впливу війни на конституційну систему здійснення влади в Україні та запросив українських учасників Семінару поділитися своїм власним професійним досвідом та науковими міркуваннями щодо особливостей здійснення державної влади в Україні в умовах воєнного стану.

Учасники Семінару обговорили питання міжнародно-правової оцінки військового нападу росії на Україну, допомоги інших держав Україні підчас російської агресії та оцінку цієї допомоги з національних конституційно-правових позицій, а також питання загроз безпеці конституційних систем іноземних держав після початку широко масштабної російської агресії проти України, стан правової системи України в умовах воєнного стану, роль українського парламенту, інших вищих органів державної влади в цих умовах, діяльність суддів загальної юрисдикції та органів прокуратури.

Значний інтерес на Семінарі викликав виступ професора НУКМА, народного депутата попередніх скликань Ю.Ключковського, який був присвячений проблемам організації та виборів в Україні після завершення війни, а також можливого впливу війни на національне виборче законодавство та пізніші трансформації виборчої системи України. Даючи правову оцінку діям російських агресорів, суддя Конституційного Суду України у відставці В.Шишкін звернув увагу на явну повторюваність антилюдської сутності їхніх злочинів в минулому, зокрема, злочину геноциду-голодомору і в наші дні — тотальному застосуванню тактики «випаленої землі», масовим вбивствам мирного населення і системному знищенню критичної (цивільної) інфраструктури по всій території України.

Організаторами Семінару планується видання Збірника його матеріалів.