Науковий семінар "Вплив війни на конституційну систему здійснення влади в Україні та інших країнахЦентрально-Східної Європи"

07 березня 2023

Медіа

6 березня 2023р. в Центрі Разумкова в онлайн-режимі відбулося друге засідання українсько-польського наукового семінару «Вплив війни на конституційну систему здійснення влади в Україні та інших країнах Центрально-Східної Європи». Захід було організовано та проведено Центром Разумкова спільно з Вищою школою права і адміністрації в Жешові (WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa).

В роботі Семінару взяли участь відомі українські та польські вчені конституціоналісти, політологи, міжнародники, незалежні експерти. За роботою Семінару мали можливість спостерігати в режимі Zoom українські та польські студенти юристи із Жешова, Львова та Києва. З вітальними словами до учасників Семінару звернулися Ректор Вищої школи права і адміністрації в Жешові проф. Єжи Послушний та Генеральний директор Центру Разумкова Павло Пинзеник, які підкреслили особливе значення українсько-польської наукової співпраці в сучасних умовах, а також спільного пошуку вченими обидвох країн відповідей на нові виклики та загрози європейському конституціоналізму через розв’язану рф повномасштабної війни.

Предметом наукового обговорення на Семінарі стали питання можливого оновлення чинної Конституції України після закінчення російсько-української війни, конституційних наслідків вступу України до Європейського Союзу, а також проблеми можливих змін до конституцій інших держав у контексті російської агресії проти України. Із вступними доповідями на початку наукової дискусії виступили спів модератори Семінару завідувач кафедрою конституційного та міжнародного права Вищої школи права і адміністрації в Жешові проф. Кшиштоф Екхардт та науковий консультант з правових питань Центру Разумкова, суддя Конституційного суд України у відставці доктор права Петро Стецюк. В науковій дискусії активну участь взяли проф. Збігнєв Вітковський (декан факультету права і адміністрації Торунького університету ім. Миколая Коперніка), проф. Микола Козюбра (суддя Конституційного Суду України у відставці, професор НУ «Києво-Могилянська Академія»), проф. Кшиштоф Скотніцкий (завідувач кафедрою конституційного права Лодзького університету), проф. Володимир Шаповал (суддя Конституційного Суду України у відставці, співголова Українсько-Польського Клубу Конституціоналістів), проф. Анджей Біштиґа (завідувач кафедрою конституційного, європейського та міжнародного публічного права Факультету права і адміністрації Зелєногурского університету), проф. Володимир Сущенко (перший декан правничого факультету НУ «Києво-Могилянська Академія»), проф. Артур Олехно (факультет права і адміністрації Бялостоцького університету), проф. Юрій Ключковський (НУ «Києво-Могилянська Академія»), проф. Мацей Серованець (факультет права і адміністрації Торунького університету ім. Миколая Коперніка), Ігор Коліушко (голова правління Центру політико-правових реформ, м.Київ), доктор права Катаржина Римановська-Ткачук (Вища Школа права і адміністрації в Жешові); доктор юридичних наук Ігор Сліденко (суддя Конституційного Суду України у відставці).

Фахова дискусія проводилася на базі Zoom-платформи Вищої школи права і адміністрації в Жешові (WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa).