Нарада НКРЕКП "Про граничні ціни на ринку "на добу наперед", внутрішньодобовому ринку та балансуючому ринку"

20 жовтня 2023

Директор енергетичних та інфраструктурних програм Разумков Центру В.Омельченко 19 жовтня 2023р. взяв участь в нараді НКРЕКП щодо визначення граничних цін на ринку електричної енергії.

У своїй доповіді він рекомендував членам НКРЕКП враховувати наступні фактори підчас прийняття рішення із даного питання:

  1. Прогнозний дефіцит за потужністю в пікові години споживання в окремі дні опалювального сезону може становити 2–3 ГВт й для його мінімізації необхідно створити сприятливі умови для імпорту електричної енергії із Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії та Молдови.
  2. Передбачається істотне зростання цін електроенергії на ринках країн ЄС в ОЗП 2023–2034рр. внаслідок сезонного зниження сонячної генерації, збільшення попиту та зростання цін на природний газ. Таким чином, рівень прайс-кепів має перевищувати ціну імпорту електроенергії й покривати витрати на її доставку.
  3. На порядку денному стоїть питання необхідності імплементації Регламенту Європейської Комісії №2015/1222 у частині визначення граничних цін на електроенергію. Воно відноситься до зобов’язання України в рамках приєднання до Договору про Енергетичне Співтовариство.

У Нараді взяли участь співробітники НКРЕКП, народні депутати України, керівники енергетичних та промислових компаній, представники громадських організацій.

Організатор заходу — НКРЕКП

Кількість учасників — 46