Набула чинності Стратегія зовнішньої політики України, розроблена за участі Центру Разумкова

03 вересня 2021

30 липня 2021р. Рада національної безпеки і оборони схвалила Стратегію зовнішньополітичної діяльності України і 26 серпня цей документ було введено в дію відповідним Указом Президента. Центр Разумкова разом з іншими аналітичними структурами брав активну участь у процесі розробки Стратегії. Співдиректор програм зовнішньої політики і міжнародної безпеки Центру Разумкова М.Пашков працював в робочій групі з підготовки цього документу. Ряд пропозицій і рекомендацій Центру були враховані під час роботи над Стратегією.

Оприлюднення Стратегії є важливою подією — Україна отримала цілісний і комплексний план дій на світовій арені, якій з одного боку, концептуально кореспондується зі Стратегією національної безпеки (вересень 2020р.). А з іншого — розвиває і вдосконалює, з огляду на сучасні реалії  положення і концептуальні підходи, викладені в попередніх документах з питань зовнішньої політики.

В новій Стратегії здійснене комплексне упорядкування засад зовнішньої політики України, класифіковані її національні інтереси і пріоритети на світовій арені, визначені головні завдання і напрями дій.

Топ-пріоритетами Стратегії є забезпечення незалежності і державного суверенітету України, відновлення її територіальної цілісності опір російської агресії, курс на набуття членства в ЄС і НАТО, просування українського експорту, захист українських громадян за кордоном, утвердження позитивного іміджу України у світі. У Стратегії також надається аналіз зовнішнього середовища, окреслюються виклики і загрози, фіксуються цілі і напрями зовнішньої політики, визначається коло країн — стратегічних партнерів України.