Міжнародний круглий стіл "Вплив російської війни в Україні на здійснення державної влади в країнах Центральної та Східної Європи (досвід 660-ти днів)"

15 грудня 2023

Медіа

15 грудня 2023р. в онлайн-режимі відбувся Міжнародний круглий стіл на тему «Вплив російської війни в Україні на здійснення державної влади в країнах Центральної та Східної Європи (досвід 660-ти днів)».

Захід проводився Центром Разумкова спільно із Жешувським університетом права (WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa).

До участі в роботі Круглого столу булизапрошені українські та польські вчені конституціоналісти, політологи, міжнародники з університетів Києва, Жешува, Зеленої Гури, Львова, Торуня, Одеси, Харкова та інших українських та польських міст.

Спеціальні гості Круглого столу: українські вчені юристи та експерти — військовослужбовці Збройних Сил України, учасники російсько-української війни.

Під час Круглого столу відбулася презентація спільної польсько-української монографії «Вплив війни на систему управління. Роздуми в контексті збройної агресії російської федерації проти України», яка побачила світ двома мовами (польською та українською) у видавництві Жешувського університету права (WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa).


В роботі круглого столу взяли участь:

Петро Стецюк, науковий консультант з правових питань Центру Разумкова, суддя Конституційного Суду України відставці;

Кшиштоф Екхардт, завідувач кафедрою конституційного та міжнародного права Жешувського університету права;

Юрій Ключковський, професор НУ «Києво-Могилянська Академія»;

Мацей Сєрованець, професор кафедри конституційного права Торунського університету;

Олег Марцеляк, професор кафедри конституційного права Київського національного університету ім. Тараса Шевченка;

Дмитро Терлецький, завідувач кафедрою конституційного права НУ «Одеська юридична академія».


Обговорювалися наступні питання:

  • функціонування органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні в умовах війни;
  • вплив російської війни в Україні на правову систему та діяльність органів державної влади Польщі та інших країн Центральної та Східної Європи;
  • російська війна і перспективи вступу України до ЄС та НАТО; значення/наслідки набуття Україною повноправного членства в ЄС та НАТО для країн Центральної та Східної Європи.