Міжнародний круглий стіл "Сучасний конституціоналізм: нові виклики, цінності та євроінтеграційні перспективи"

30 червня 2022

30 червня 2022р. науковий консультант з правових питань Центру Разумкова, суддя Конституційного Суду України у відставці Петро Стецюк прийняв участь у Міжнародному круглому столі “Сучасний конституціоналізм: нові виклики, цінності та євроінтеграційні перспективи”, організованому кафедрою конституційного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка. В роботі Круглого столу взяли участь науковці із Києва, Львова, Одеси, Острога, Ужгорода, Чернівців, Харкова, польського міста Зельона Гура, а також практичні працівники апарату Верховної Ради України та Міністерства юстиції України.

Виступаючи із доповіддю «Проблеми реалізації конституційних положень щодо забезпечення незворотності європейського та євроатлантичного курсу України (фактор війни)», П.Стецюк особливу увагу звернув на необхідності належного виконання т.з. «попередніх вимог», які зголошені до України як потенційного кандидата в члени Європейського Союзу.

Разом з тим, на думку експерта, підготовку до виконання однієї із таких «вимог», а саме «впровадження законодавства про процедуру добору суддів Конституційного Суду України, включаючи процес попереднього відбору на основі оцінки їх доброчесності та професійних навичок, відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії», варто буде супроводжувати широкою науково-експертною дискусією.

При цьому, важливим є збереження паритету між національними (українськими) та міжнародними (загальноєвропейськими) інтересами, використання кращих європейських практик конституційного будівництва та непохитне дотримання загальнонаціонального курсу на виконання Українською державою свого головного конституційного обов’язку — утвердження та забезпечення прав та свобод людини.