Міжнародна наукова конференція "Геноцид української нації, організований російським комуністичним і путінським режимами, у ХХ – на початку ХХІ ст."

11 листопада 2022

Чинний Основний Закон держави мав би вшанувати пам'ять жертв Голодомору в Україні та містити положення про недопустимість його заперечення. Про це заявив науковий консультант з правових питань Центру Разумкова, суддя Конституційного Суду України у відставці доктор права Петро Стецюк на Міжнародній науковій конференції «Геноцид української нації, організований російськими комуністичним і путінським режимами, у ХХ — на початку ХХІ ст. (до 100-річчя Голодомору 1921–12923 рр., 90-річчя Голодомору-геноциду 1932–1933 рр. і 75-річчя Голоду 1946–1947 рр.)».

На думку експерта, вшанування на рівні Основного Закону держави пам’яті мільйонів невинно убієнних голодом українців не тільки відповідає базовим засадам України як демократичної, соціальної та правової держави, а й є однією з моральних гарантій незмінності її європейського курсу. Натомість, конституційний припис про недопустимість заперечення голодоморів в Україні міг би закласти належну/цивілізовану основу для встановлення юридичної відповідальності за публічну наругу над пам’яттю багато міліонних жертв Українського народу.

Захід організований Національним педагогічним університетом імені М.П. Драгоманова спільно з Всеукраїнським товариством «Просвіта» імені Тараса Шевченка та Міжнародною асоціацією дослідників голодомору-геноциду. В роботі конференції взяли участь відомі вітчизняні та зарубіжні вчені політологи, правознавці, історики, офіцери ЗСУ та територіальної оборони, народні депутати України попередніх скликань, судді Конституційного Суду України у відставці, криміналісти, незалежні експерти.