Круглий стіл "Особливості релігійного і церковно-релігійного самовизначення українських громадян: тенденції 2010–2018рр."

Медіа

26 квітня 2018р. Центр Разумкова спільно з Представництвом Фонду Конрада Аденауера в Україні та за підтримки Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, та Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності провів чергове засідання постійно діючого Круглого столу "Релігія і влада в Україні: проблеми взаємовідносин". До обговорення пропонувалась тема: "Особливості релігійного і церковно-релігійного самовизначення українських громадян: тенденції 2010–2018рр.".

Були обговорені наступні питання:

  • Релігійне і церковно-релігійне самовизначення українських громадян: чинники змін останніх років.
  • Чи відповідають соціальні і громадянські позиції церков і релігійних організацій України нинішнім суспільним запитам?
  • Перспективи розвитку церковно-релігійної ситуації, міжконфесійних і державно-конфесійних відносин в Україні.

До засідання, Центром Разумкова підготовлено інформаційно-аналітичні матеріали, які містять, зокрема, результати соціологічного дослідження стану і тенденцій релігійності українського суспільства (дослідження проведене 23-28 березня 2018р.).


Довідково: Круглий стіл "Релігія і влада в Україні: проблеми взаємовідносин" діє з 1996р., його постійними членами є керівники і представники найчисельніших християнських церков і релігійних організацій України, координатором — Центр Разумкова. На засідання запрошуються представники органів державної влади, громадськості, ЗМІ, експертного співтовариства. Головними проблемами, що обговорюються на засіданнях Круглого столу, є проблеми вдосконалення державно-конфесійних відносин та запровадження моделі партнерських взаємин між державою і Церквою в Україні. Зокрема, учасниками Круглого столу був опрацьований і представлений владі і громадськості проект Концепції державно-конфесійних відносин в Україні, який дістав підтримку Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій України.