Круглий стіл "Забезпечення незворотності європейського та євроатлантичного курсу України"

19 липня 2023

Медіа

18 липня 2023 р. в Центрі Разумкова у змішаному режимі відбувся круглий стіл на тему «Забезпечення незворотності європейського та євроатлантичного курсу України», під час роботи якого було презентовано аналітичну доповідь Центру Разумкова «Забезпечення незворотності європейського та євроатлантичного курсу України: конституційно-правові аспекти» (липень, 2023).

Відкриваючи засідання круглого столу Президент Центру Разумкова та шеф-редактор журналу «Національна безпека і оборона» Юрій Якименко відзначив, що понад п’ятсот дні триває героїчний опір Українського народу російській агресії і ця війна, передусім, є війною за саме право Українського народу і української держави на існування, за своє майбутнє, за свою ідентичність. Натомість, європейський та євроатлантичний вибір України стали її невід’ємними атрибутами, а підтримка українцями цього курсу за роки війни тільки зміцнилася. Саме тому, Центром Разумкова для своєї (липневої) аналітичної доповіді обрано було дослідження питань забезпечення незворотності європейського та євроатлантичного курсу України, зокрема, його конституційно-правових аспектів.

Презентуючи аналітичну доповідь Центру Разумкова «Забезпечення незворотності європейського та євроатлантичного курсу України: конституційно-правові аспекти», Петро Стецюк (науковий консультант зправових питань Центру Разумкова, суддя Конституційного Суду України відставці), окрему увагу вернув на особливості правової природу конституційних положень щодо стратегічного курсу України, потребу удосконалення механізму його практичної реалізації, а також на суспільно-політичне значення європейського та євроатлантичного курсу України для конституційного розвитку останньої загалом. Обговорюючи проблематику липневої аналітичної доповіді Центру Разумкова, спів директор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков привернув увагу до особливостей набуття Україною повноправного членства у Європейському Союзі, позитивній динаміці суспільної підтримки останнього в України. Натомість, директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський свій виступ присвятив питання особливостей вступу України до НАТО, стану Збройних Сил України та їхньої готовності функціонувати за стандартами альянсу.

Значний інтерес серед учасників круглого столу викликали виступи закордонних його учасників Інгріди Данелене та Кшиштофа Екхардта. Декан факультету соціальних наук Європейського гуманітарного університету (м.Вільнюс, Литовська Республіка) Інгріда Данелене (Ingrida Danėlienė), зокрема, порівняла конституційно-правові приписи щодо європейської та євроатлантичної інтеграції України та Литви, а також розповіла про особливості діяльності Конституційного Суду Литовської Республіки в цій площині. Завідувач кафедрою конституційного та міжнародного права Університету права і управління в Жешуві (Республіка Польща) Кшиштоф Екхардт (Krzysztof Eckhardt) свою увагу приділив особливостям законодавчого регулювання процесу інтеграції Польщі до ЄС та НАТО, діяльності в цьому напрямку Конституційного Трибуналу РП та об’єктивних труднощів соціально-економічного плану, безпосередньо пов’язаних із включення Польщі до єдиного економічного європейського простору.

В обговоренні аналітичної доповіді Центру Разумкова також взяли участь Ілона Хмельова (дослідниця Торонтського університету, Секретар Ради економічної безпеки України, координаторка проєкту «Україна в Європі: парламентський вимір»), Олег Марцеляк (професор кафедри конституційного права Київськогонаціонального університету ім. Тараса Шевченка) Ігор Жданов (Голова Фонду «Відкрита політика»), Сергій Джердж (Голова Асоціації Україна-НАТО) та ін. У центрі їхньої уваги також були питання питання змісту та правової природи конституційних положень щодо незворотності європейського та євроатлантичного курсу України, стану їх реалізації, перспектив набуття Україною повноправного членства в Європейському Союзі та вОрганізації Північноатлантичного договору, а також використання зарубіжного досвіду вступу до ЄС та НАТО.


Захід було представлено Центром Разумкова в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст заходує винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.